Ateşkes ihlallere rağmen devam ediyor

Ateşkes ihlallere rağmen devam ediyor

Bir yıldan uzun süredir sıcak çatışmaların yaşandığı Yemen'de cephelerde ara sıra karşılıklı açılan ateşlere rağmen genelde sükunetin hakim olduğu, Suudi arabistan öncülüğündeki koalisyonun ise hava saldırılarını tamamıyla durdurduğu gözleniyor.

Taraflar, ateşkesin yürürlüğe girdiği pazar gece yarısından bu yana birbirlerine sık sık "ihlal" suçlaması yöneltiyor.

Hükümet, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını başta Taiz olmak üzere Cevf, Beyda, Ma'rib, Şebve, Dali'de ateşkesi onlarca kez ihlal etmekle suçluyor.

Taiz'de hükümeti destekleyen Askeri Konsey tarafından bu Sabah yapılan açıklamada, son 48 saatte Husiler ve Salih yanlılarının 153 kez ateşkesi ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada, ulusal Ordu ve hükümet yanlısı güçlerin ateşkese bağlı kaldığı ve hiçbir şekilde ihlal gerçekleştirmediği bildirildi, ancak "ihlallerin devamı halinde eli kolu bağlı kalınmayacağı" ifade edildi.

KARIŞIKLI İHLAL SUÇLAMALARI

Öte yandan Husiler ise hükümet yanlısı güçler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu birçok vilayette gerçekleştirilen uçuşlar, bombardımanlar ve açılan ateşlerle ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Husilere ait El-Mesire televizyon kanalında yer alan habere göre, hükümet ve koalisyon güçleri ateşkesi yaklaşık 40 kez ihlal etti. Husiler, Taiz'in batısındaki Vizariyye ve Zubab ilçeleriyle doğu ve kuzey bölgelerindeki mevzilerinin hükümet ve koalisyon güçleri tarafından vurulduğunu ileri sürdü.

Yemen'deki Taiz, Cevf, Dali, Ma'rib, Şebve ve Beyda vilayetleri karşılıklı ihlallere sahne olurken görgü şahitleri ülkenin kuzeybatısındaki Hacce'de sükunetin hakim olduğunu belirtti. Bazı kabile liderleri ile Suudi Arabistan arasında mart ayında ateşkesin sağlandığı Sada vilayetinde de benzer durumun geçerli olduğu aktarıldı.

Gözlemciler de 18 Nisan'da Kuveyt'te başlayacak müzakereler öncesinde başlayan ateşkesin karşılıklı ihlallere rağmen korunduğunu ifade etti.

Yemen'deki sorunun çözümü için BM gözetiminde yürütülen müzakereler 18 Nisan'da Kuveyt'te yeniden başlayacak. Taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

ÇOCUKLARA KAPI KAPI DOLAŞILIP AŞI YAPILDI

Bu arada Yemen'in başkenti Sanaa'da görevliler kapı kapı dolaşıp çocuk felci aşı uygulmasını gerçekleştirdi. Savaşın ortasında evlerinin kapısında bekleyen gözlerinden biri mavi diğeri kahverengi olan küçük erkek çocuk Reuters muhabirinin objektifine takıldı.