Avrupa'da gaz fiyatlarında tarihi yükseliş! Enerji bakanları olağanüstü toplanacak

Avrupa'da gaz fiyatlarında tarihi yükseliş! Enerji bakanları olağanüstü toplanacak

Bloomberg HT'nin aktardığına göre Rusya'nın Kuzey Akım gaz hattını kapamasını takiben ilk işlem gününde gösterge gaz vadelilerinde fiyatlar yüzde 35 artış kaydetti. Geçen hafta gösterge gaz vadelilerinde yüzde 37 gerileme kaydedilmişti.

Avrupa için gösterge doğalgaz fiyatı olarak kabul edilen Hollanda gelecek ay teslimli doğalgaz fiyatı Amsterdam’da 290 euroya ulaştı.

Cuma günü Rus gaz şirketi Gazprom’un Kuzey Akım 1 boru hattında tespit edilen bir arıza nedeniyle Avrupa’ya doğalgaz akışını süresiz olarak kapalı tutacağını duyurmasının ardından başta Almanya olmak üzere bir dizi Avrupa ülkesi yeni önlemler açıkladı.

AB'de olağanüstü gaz toplantısı

Öte yandan Avrupa Birliği Enerji Bakanları cuma günü elektrik piyasalarına acil müdahale konusunu görüşmek üzere Brüksel’de olağanüstü toplanacak.

Bloomberg tarafından görülen bir belgeye göre, bakanlar gaz fiyatlarına tavan uygulamaktan enerji türev enstrümanları işlemlerinin askıya alınmasına kadar bir dizi “radikal” önlemi ele alacak. Ancak Federal Network Agency Başkanı Klaus Mueller geçen ay Avrupa’nın gaz depolarının yüzde 95’i dolu olsa dahi, bu stokların Rusya’nın gaz akışını tamamen kesmesi halinde sadece 2,5 ay yeterli olacağını öngörmüştü.