Aya çıkmayı hayal ediyordu, çatıya çıkabildi

Aya çıkmayı hayal ediyordu, çatıya çıkabildi

Batman’da çocuk yaştan itibaren astronom olma ve aya çıkma hayaliyle yaşayan Mahmut Tekeş, hayallerinin peşinden koştu. Tekeş, büyük umutlarla okuduğu İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldu. Türkiye’nin 2’nci Astronomi Derneği’ni kuran ve başkanlığını yapan Tekeş, binlerce insana uzay ile ilgili eğitim verdi. Halen derneğin başkanlığını yapan Tekeş, geçen süre zarfında atanamayınca ve hayallerine ulaşamayınca, inşaatlarda çalışmaya başladı. Çatıların bakım ve onarım işlerini yapan Tekeş, halen aya çıkma hayaliyle yaşıyor. 
  
“Sadece çatılara çıkabildim” 
Astronomi alanında atamaların yok denecek kadar kısıtlı olduğunu ifade eden Tekeş, “Bununla birlikte önceden bu bölümden mezun olanlar formasyon sonrası fizik ve matematik öğretmenliği yapabiliyordu ancak bu da ellerinden alındı. Bilim merkezleri yaygınlaşmaya başladı. Ama onlar da ensesi kalın ağabeyler ve dayıların elinden geçtiği için işin erbabı değil de, torpili olan insanlar yerleştirilmeye başlandı. Biz de şuan bir yandan çalışıp, bir yandan etkinlik yapıp gökyüzü gözlemi yapıyoruz. Aya çıkmayı düşünüyordum ama ancak çatılara kadar çıkabildim” dedi. 
Dernek olarak anaokullardan üniversitelere kadar bütün yaş gruplarına eğitim ve öğretim sezonu boyunca kendi imkanları ile eğitimler verdiklerini anlatan Tekeş, “Bizi davet eden her yere gidiyoruz. Ama gönül isterdi ki destek sağlansın bize. Projelerimiz kabul edilmiyor, destek alamıyoruz. Liselerde seçmeli astronomi dersi var ama o liselere Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları değil de fizik, matematik mezunları giriyor. Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları olarak ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Bu sene de bu bölümden birçok insan mezun oldu ve işsizlik ordusuna katıldı. Bunu önümüzdeki yıllarda çok daha iyi anlayacaklar. Her geçen gün diplomalı işsizlerimiz artıyor” diye konuştu.