Aydın’da Bir İşletme Kanatlı Hayvanları Temizlik İşçisi Olarak Kullanmaya Başladı

Aydın’da Bir İşletme Kanatlı Hayvanları Temizlik İşçisi Olarak Kullanmaya Başladı

Aydın merkez Efeler ilçesine bağlı Kuloğulları Köyü yakınlarında bulunan bir işletme tavuk, kaz ve hindileri temizlik işçisi olarak kullanmaya başladı. Bir taşla adeta iki kuş birden vuran işletme, temizlik işleri ve biyolojik mücadelede kullandığı kanatlı hayvanların yumurtasını ve etini de organik gıda olarak pazarlıyor.
Kanatlıların çok pratik ve oldukça çalışkan olduğunu belirten özel firmanın İşletme Müdürü olan Dursun Ertürk, yaklaşık 300 dönüm alanı yıl boyunca kanatlıların temizlediğini bu sistemle aynı zamanda biyolojik mücadele de yaptıklarını belirtti. Kanatlı hayvanların yumurta ve etinin yanı sıra tarım sektöründe önemli bir işlevi yerine getirdiklerinin Aydıner Firması’nın Zeytin Bahçesi İşletme Müdürü Dursun Ertürk, “Tavuk, hindi, kaz ve ördekler eti ve yumurtasının dışında önemli bir işlevi vardır. Bizim işletmemizde ördekler zeytinlik alandaki suni göletlerdeki suda oluşan yosun ve benzeri şeyleri temizler. Kaz ve tavuklar bahçedeki otların temizliğini üstlenirken hindiler de biyolojik mücadele kapsamında görev yapıyor. Biz zeytin ve zeytinyağı üretiminde kesinlikle kimyasal madde kullanmıyoruz. Hindiler böceklerin yanı sıra larvaları yiyerek besleniyor. Tavuk ve kazlar da otları yiyerek alan temizliğinde görev yapıyor. Aslında bu kanatlılar görevlerini yaparken tabiatları gereği beslenmiş oluyor. İşletme olarak larva mücadelesi alan temizliği ve gübreleme konusunda çalıştırdığımız bu kanatlılara herhangi bir ücret ödemediğimiz gibi, kanatlılar daha bize yaptıkları bu görevlerin karşılığını et ve yumurta olarak ödüyor. Kısacası doğal dengeyi koruduğumuz için bizde hem çalışan hem de çalıştıranlar hayatından memnun” dedi.
“YANGINLA MÜCADELEDE DE ÇOK ETKİLİ”
Kanatlıların organik üretimin yanı sıra yangınla mücadele kapsamında da çok önemli görev üstlendiğini belirten Dursun Ertürk, özellikle yazın meydana gelen tarım arazisi yangını ile mücadelede tavuk ve kazların çok önemli bir görev üstlendiklerini belirtti. Aydın’ın yangın bakımından en riskli illerden biri olduğunu kaydeden Ertürk, “Kanatlılar yangınla mücadelede de çok etkili. Yaklaşık 300 dönüm alanın otu taze iken kaz, tavuk ve hindiler tarafından tüketiliyor. Bu hayvanlar otlarken bir yandan yangınla mücadelede görev yapıyor diğer yandan da gübreleme işlevlerini yapıyor. Zeytinlikte kanatlılar sayesinde örtü yangını çıkma riski sıfır” diye konuştu.