Bakan Albayrak’tan madenciye müjde

Bakan Albayrak’tan madenciye müjde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesine gelen iki bakan, son hazırlıkların ardından yerin yaklaşık -425 metre altına indi. Burada maden işçileri tarafından karşılanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni yıla maden işçileriyle beraber girdi.
Kurulan yemek masasında işçilerle çeşitli yemeklerden birlikte yiyen iki bakan, işçilerle görüştükten sonra kuyu başına geldi. Ocak çıkışı gazetecilere değerlendirmede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, madencilik sektörüyle ilgili müjde verdi.

“MADENCİLİĞİMİZE ÖNEMLİ BİR KATMA DEĞER ORTAYA KOYDUK”
Albayrak, “Çok önemli bir husus var. O da şunu söyledim. Bakanlığa ilk geldiğimizden beri hep şunu söyledim. Türkiye’nin yerel kaynakları, yerel değerleri çok önemlidir. Kömür de bunların başında geliyor. Dolayısıyla Türkiye’de madencilik sektöründe bundan önceki bakanlarımızda hükumetimiz döneminde çok önemli güzel değişiklikler yaptık. Çok önemli hizmetlerde bulunduk. Yasal düzenlemelerde bulunduk. Soma sonrası yaşanan süreçte ciddi anlamda meclisten partimizin öncülüğünde çok önemli yasal düzenlemeler getirdik. Nitekim bunun bir ayağı olan çalışma şartları, çalışma koşulları ile ilgili asgari ücretteki düzenleme ile birlikte hakikaten madenciliğimize önemli bir katma değer ortaya koyduk. Çalışma şartlarında olduğu kadar maddi imkanlar açısından da ciddi katma değer koyduk” diye konuştu.

“ÖNDEN BİR MÜJDE DE VEREBİLİRİZ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın redevanslı (kiralama) usulüyle faaliyet gösteren özel sektörlerle ilgili iyi bir çalışma hazırladığını ifade eden Bakan Berat Albayrak şöyle devam etti:
“Tabii şimdi önümüzdeki dönemde özellikle madenciliğin bir kısım sorunları devam ediyor. Bununla ilgili özellikle bölge milletvekillerimizin de yoğun mesai harcadığı bazı konular var. İnşallah bu ay içerisinde inşallah özellikle özel sektör madenciliği noktasında iyi bir çalışma hazırlıyoruz. İnşallah bu yasal düzenleme meclisten geçtikten sonra Bakanlar Kurulu’nun da desteği ile tüm kesimleri kapsayacak, kamu özel üzerinde redevans dahil; mahiyetler noktasında yaşanan süreçle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bu anlamda da önden bir müjde de verebiliriz. Maden sektörünün büyümesi, istihdamın genişlemesi ve en önemlisi çıkarma maliyetleriyle birlikte rekabetçi olabilmesi noktasında ithalata daha az bağımlı olmamız noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Allah nasip ederse Ocak ayı içerisinde bunu da hayata geçirmeyi düşünüyoruz.”

“KÖMÜRÜ AYRI BİR YERE KOYUYORUZ”
İlerleyen 4 yıllık süreçte madencilik sektöründe kömürü ayrı bir yere koyduklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak işin doğal madenler kısmı, enerjiyle de ilişkili olduğu için kömür noktasında bizim için hayati önem addediyor. Önümüzdeki 4 yıllık süreçte madencilik özelinde kömürü ayrı bir yere koyuyoruz. İnşallah bu anlamda da yoğun bir çalışmamız olacak. Tabii iktidarımız 1 Kasım seçimlerinin Türkiye noktasında ne kadar ehemmiyetli olduğunu; ne kadar önemli bir seçim olduğunun farkında olan bir iktidar. 13 yılda yaptıklarımız; özellikle enerji sektöründe geçmiş bakanlarımızla birlikte çok kıymetli, başarılı yatırımlar ortaya koyduk. İnşallah önümüzdeki 4 yıl, 2019 seçimlerine kadar Türkiye’nin enerji sektöründeki stratejik adımlarını atma noktasında önemli projelerimiz var. Az konuşacağız, çok çalışacağız. Ülkemizin önünü açma noktasında bizden önce çalışan arkadaşlarımızdan daha fazla çalışıp ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ELLERİMİZ KÖMÜR KARASINA DEĞDİ”
2016 yılını madencilerle birlikte karşıladıklarını hatırlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “2016 yılını çalışanlarımızla beraber karşıladık. Aşağıdaki tablo aslında bize çalışma hayatının önemini ve bizim neler yapmamız lazım geldiğini bir kere daha ifade ediyor. Ellerimiz kömür karasına değdi ama samimiyetiyle, o gönüllerindeki beyazlıklarıyla bizi karşılayan insanlarla karşı karşıya kaldık. Şunu ifade etmek istiyoruz, ‘Bizim memleketimiz ve insanımız her şeye ama her şeye layıktır.’ 2016 ve 2016’dan sonrası inşallah hepimizin daha çok çalışacağı, ülkemizi daha önemli güzelliklerle karşı karşıya bırakacağı ve gelecek nesillerimize; hem çalışma hayatımız açısından gerekse ülkemizin ortaya koyacağı başarılar açısından daha iyi noktaya ulaşacağımız bir yıl olması temennisiyle biz aşağıda bir taraftan çalışanlarımızla, bir taraftan bütün gönül dostlukları içerisinde bulunduk. Duamız ve niyazımız bundan sonraki yılların ülkemiz ve milletimiz için iyi olmasıydı” şeklinde konuştu.

“MADENCİLERİMİZİN SELAMINI, CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANA İLETECEĞİZ”
2016 ve 2019 yılları arasında reformların ve dönüşümlerin yaşanması dileğinde bulunan Bakan Süleyman Soylu, “2016 ve 2019 arası reformların ve ülkemizdeki dönüşümlerin, herkesin hakkını elde ettiği, çalışanın alın teri kurumadan hakkına kavuştuğu yıllar olması dileğiyle. Hedefimiz Türkiye’yi 2023, 2053 ve 2071’de hak ettiği noktaya getirebilecek hazırlıkları ortaya koyabilmektir. İnşallah bunu sağlayacağız. Öncelikle madenci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Başta aşağıda söylediklerimi burada da ifade etmek istiyorum. Cumhurbaşkanımıza olan minnetlerini ve şükranların; Başbakanımıza olan sevgilerini ve muhabbetlerini ortaya koydular. Biz onların selamlarını getirmiştik. Madencilerimizin selamlarını inşallah kıymetli büyüklerimize getireceğiz. Allah milletimiz ve memleketimizin yanında olsun” şeklinde sözlerini tamamladı.

BASINA ÇİFTE STANDART
Bakanlar açıklamaların ardından ocak girişine kurulan standta çay içtiler. Hediyeleri ve çalışma raporlarını kabul eden bakanlar, ziyaretin ardından İstanbul’a hareket ettiler. Öte yandan bakanların ocak ziyaretine ise yalnızca TRT ve Anadolu Ajansı alındı. Ajans ocak ziyareti görüntüsü ve fotoğraflarını ise diğer ajanslara önceden anlaştığı halde paylaşmadı. Görüntülerin ve fotoğrafların yalnızca AA’nın kendi abonelerine servis etmesi ise programı takip eden muhabirlerin tepkisine neden oldu.