Bakan Canikli: “esnaf Ve Sanatkarların Alışveriş Merkezlerinde Faaliyet Göstermelerinin Önünü Açıyoruz”

Bakan Canikli: “esnaf Ve Sanatkarların Alışveriş Merkezlerinde Faaliyet Göstermelerinin Önünü Açıyoruz”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Esnaf ve sanatkarların alışveriş merkezlerinde faaliyet göstermelerinin önünü açıyoruz. Alışveriş merkezleri yüzde 5 alanını esnaf ve sanatkara vermek zorunda olacaklar” dedi.
Bakan Canikli, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan ’Perakende Ticaretin Düzenlemesine İlişkin Kanun Tasarısı’ görüşmelerinde yaptığı konuşmada, tasarı ile sektördeki kavramların netleştirildiğini söyleyerek, "Bu düzenlemeler yapılırken geleneksel perakendecilik sisteminin kötü masa, muhafaza edilmesi, sektörde adil rekabetin sağlanması, tüketicinin korunması, kayıt dışılığın önlenmesi, sektörde verimliliğin ve kalitenin arttırılması, sektör içi kesimler arası dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme ortamının tesis edilmesi hedeflenmektedir. 2013 yılı ülke ekonomisinin yüzde 15’i perakende ticaretin oluşturduğu alandır. 2013’de 1 milyon 960 bin kişi istihdam edilmektedir" ifadelerini kullandı.
İşlemlerin üzerinden yürütüleceği Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacağını söyleyen Canikli şunları kaydetti:
"Amacı da işletmelerin açılış ve kapanış saatleri yürütülerek, hem hızlanma sağlanacak hem de bu konuda farklı kurumların yapılan işlemlerin düzenlemeleri karşısında doğru bir şekilde sağlanacak. Perakende işletmelerin talep edeceği masraflar düzenlenecek, prim veya bedel talepleri sözleşme süresince sınırlı olacak ve ürünün rafta tutulması sağlanacak. Küçük üreticilerin markalaşması sağlanacak. Özellikle yurtiçinde üretilen ve hızlı tüketilen ürünlerin üzerinde perakendecinin yanı sıra üreticinin kimlik bilgileri yer alacak. Kampanyalı satışlarla ilgili kurallar belirlenecektir. Outlet fabrika satış mağazası gibi yerlere kural getirilmekte ve tüketicinin yanıltılmaması amacıyla müdahale edilmektedir. Outlet olabilmek için en az yüzde 70’inde indirim olması gerekir. Tedarik ve dağıtım kooperatifleri kurma imkanı veriyoruz. Tedarikçilerin daha rekabetçi fiyatla mal tedariğinin önü açılacak. Esnaf ve sanatkarların alışveriş merkezlerinde faaliyet göstermelerinin önünü açıyoruz. Alışveriş merkezleri yüzde 5 alanını esnaf ve sanatkara vermek zorunda olacaklar. Kaybolmaya yüz tutmuş sanatlarda alışveriş merkezleri, kiraya verdikleri alanın binde 2’sini rayiç bedelinin dörtte biri fiyatıyla sanatkarlara tahsis etmek zorundalar. Hızlı tüketim ürünlerini satan işletmelerin en az yüzde 1’i yöresel ürünlere ayrılacaktır. Ustalık belgesinden vazgeçiliyor."
Bakan Canikli, alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapatılacağı tartışmalarına ilişkin olarak, "Bu tasarıda öyle bir konu yok. Milletvekili arkadaşlarımızın verdiği teklifte yer alan bir düzenleme. Hükümetimizin tasarıda böyle bir düzenlemesi söz konusu değil. Alışveriş merkezi bir yaşam biçimi olmuş durumda. Tasarıda alışveriş merkezlerinde bazı sosyal donatıların yasal hale getirilmesi zorunlu hale getiriliyor. Çocuk oyun alanından ibadet alanına kadar zorunlu hale getiriliyor. Böyle bir uygulama yapılması milli gelirde büyük azalmalara yol açar" ifadelerini kullandı.