Bakan Dönmez: "Avrupa ülkeleri arasında vatandaşlarına en ucuz doğal gaz sağlayan üçüncü ülkeyiz"

Bakan Dönmez: "Avrupa ülkeleri arasında vatandaşlarına en ucuz doğal gaz sağlayan üçüncü ülkeyiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Ekim ayı itibarıyla birim enerji başına Avrupa ülkeleri arasında vatandaşlarına en ucuz doğal gaz sağlayan üçüncü ülke iken elektrikte dördüncü ülke konumundayız"  dedi.

Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Dönmez, "Ekim sonu itibarıyla elektrik enerjisi kurulu gücümüz 103.276 MW’a ulaştı. 2022 Ekim sonu itibarıyla elektrik üretim tesisi 11.276’ya ulaşmıştır. 2022 yılının ilk dokuz ayında toplam elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 44’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 32’si kömürden, yüzde 22’si doğal gazdan sağlanmış olup yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Bakan Dönmez, "Ekim ayı itibarıyla birim enerji başına Avrupa ülkeleri arasında vatandaşlarına en ucuz doğal gaz sağlayan üçüncü ülke iken elektrikte dördüncü ülke konumundayız" diye konuştu.

Doğal gazın yüzde 99'u ithal

Enerji Bakanı, "Kullandığımız doğal gazın yüzde 99’u, petrolün ise yüzde 92’si ithal edilmektedir. Bu nedenle dünyada gerçekleşen ve makul gerekçeler ile açıklanamayan yüksek enerji fiyatları ister istemez ülkemizi de etkilemektedir" bilgisini verdi. 

Fatih Dönmez, 2023 yılı ilk çeyreği itibariyle Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından taşınan petrol miktarı günlük 600 bin varilden 1 milyon varile çıkacak bilgisin verdi. Dönmez, Eylül'de 9.1 milyar TL tutarında elektrik tüketim desteği verildiğini söyledi.

Bakan Dönmez "Hedefimiz cumhuriyetin 100. yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmaktır. Kara alanlarında yapılan çalışmalarda son 3 yılda toplam 223 milyon varil petrol eşdeğeri yeni rezerv bulunmuştur" değerlendirmesini yaptı.

Dönmez, "TBMM Genel Kurul gündeminde yer alan düzenleme ile kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda vefat eden madencilerimizin genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve vefat tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı devletimizce ödenecek.

2022 Temmuz itibarıyla ülkemizde madencilik sektöründe 158 bin çalışan ile son 10 yılın en yüksek istihdam rakamına ulaşılmıştır. 2021 yılı sonu itibarıyla denetimi yapılan maden saha sayısı 8.129 iken, 2022 Eylül sonu itibarıyla ise bu sayı 6.041 olmuştur" ifadelerini kullandı.