Bakan Eker Kürtçe Mevlit okudu

Bakan Eker Kürtçe Mevlit okudu

Yıllar sonra Diyarbakır'da konser veren ünlü Kürt sanatçı ise gözyaşlarına hakim olamadı.

Diyarbakır'da iki gün sürecek Kültür ve Karpuz Festivali bugün Gıda, Tarım ve Hayvacılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla başladı. Festival etkinlikleri kapsamında Tarım İl Müdürlüğü önünde toplanan kortej yürüşüne Bakan Eker, Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Cuma İçten, Oya Eronat, Mehmet Hamzaoğlulları, Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, kamu kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Protokol ve beraberindekiler yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Atatürk Stadyumu'na yürürken kent sokakları canlandı. Stadyumda ise festivala katılanlara karpuz ikram edildi.

Bakan Eker yaptığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2005 yılında Diyarbakır'a geldiğinde, 'Kürt sorunu vardır, bu benim sorunumdur ve ben bu sorunu çözeceğim' söylemini hatırlatarak, adım adım barışı inşa ettiklerini söyledi. Kentin barışı çok özlediğini belirten Eker, şöyle dedi:

"Bu şehirde yaşayan ve dinleri ayrı olan insanlar bile kirvelik gibi bir akrabalık bağı kurmak suretiyle birbirleri ile akraba ve dost oldular. Binlerce yıldır bir medeniyet tasavvurunun unsuru ve parçası olarak barışı burada ihya ettik. 5 kilometre uzunluğundaki surlara havadan bakıldığında bir insan kalbine benzer. O kalbin sokaklarında, damarlarında barış dolaşır. Zenginler ve fakirler yan yana aynı sokakta bitişik evlerde yaşar. Ne zaman ki barışın şifrelerini unuttuk, farklılıklarımızı ortadan kaldırmaya ne zaman başladık, işte o zaman bu topraklarda gözyaşı, hüzün ve ıstırap oldu. 30 yılı aşkın süredir bu kentin değerlerini hatırlayamaz olduk. Bu ilin güzelliklerini unuttuk. Çünkü bu şehrin gündeminde kavga, şiddet, terör, taş atma, gözyaşı, acı ve ıstırap oldu. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 2005 yılında Diyarbakır'a geldiğinde, 'Kürt sorunu vardır, bu benim sorunumdur ve ben bu sorunu çözeceğim' dedikten sonra hep adım adım barışı inşa ettik. Yaklaşık 2 yıldır bir sürecin içindeyiz. Bu, barışın, kardeşliğin, dostluğun ve çözümün sürecidir. Artık biz bu şehrin güzelliklerini hatırlamanın, şehri güzelliklerle tanıtıp anlatmanın zamanın geldiğini düşünüyoruz"

ROJİN AĞLADI

Ünlü sanatçı Rojin uzun bir süreden sonra Diyarbakır'da ilk kez konser verdi. Kürtçe, Türkçe şarkılar seslendiren Rojin büyük beğeni toplarken konser sonunda gözyaşlarını tutamayarak, "Hasret kalmıştım bu hasretimi giderdim. Çok teşekkür ediyorum" dedi.
Rojin'in ardından Mustafa Erdoğan'ın Anadolu Ateşi grubu sahne aldı. Konser öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanat yönetmeni Mustafa Erdoğan, bölgede çatışmaların olmamasından oldukça mutluluk duyduğunu söyledi. Yaklaşık 10 gündür kentte çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Erdoğan, Diyarbakır için özel bir gösteri hazırladıklarını belirterek heyecanlı olduğunu ifade etti.
Anadolu Ateşi'nin dans gösterisi başında sahnedeki vizyonda, "Bu gösteri bölgemizde ve Ortadoğu'da acı çeken tüm mazlum halklara adanmıştır" yazısı gösterildi. Anadolu Ateşi grubu dans gösterimine Şengal'de yaşanan katliamları anlatan danslar yer aldı.

EKER KÜRTÇE MEVLİT OKUDU

Diyarbakır'ın tarihini anlatan M.Ö. 7 bin ve 8 binli yıllardan başlayıp günümüze kadar gelen özel bir koreografi sahneleyen dansçılar izleyicileri büyülerken, Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Süryanice şarkılar eşliğinde gösterisine devam etti. Diyarbakırlı şair, yazar, sanatçıların anıldığı gösteride Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mevlana gösterimi sırasında sahneye çıkarak Kürtçe mevlit okudu. Yöresel halk oyunlarının sergilendiği gösteriyi Diyarbakırlılar ve protokol büyük beğeniyle izledi.