Bakan Kaya ve milletvekilleri izleyici olarak Silivri'de!

Bakan Kaya ve milletvekilleri izleyici olarak Silivri'de!

15 Temmuz hain darbe girişimine ilişkin "Yurtta Sulh Konseyi" İstanbul yapılanmasını da kapsayan İstanbul'daki ana darbe davasının görülmesine Silivri'de devam ediliyor.

BAKAN KAYA VE MİLLETVEKİLLERİ DE İZLEYİCİ OLARAK KATILDI

Habertürk Haber Merkezi'nden Veli Sarıboğa'nın edindiği bilgilere göre; Silivri’de büyük duruşma salonunda yapılan FETÖ’nün 15 Temmuz İstanbul ana darbe davasının ikinci duruşmasına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ile Hasan Turan da izleyici olarak katıldı.

"BÜYÜK BİR TİYATRO OYNANIYOR İÇERİDE"

Mahkeme salonunda duruşmayı izlediğini anlatan Kaya, "Bir tiyatro oynanıyor, bir tiyatro sahnesi gibi. Sanki TBMM'yi bombalayanlar onlar değilmiş gibi, sanki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni, Gölbaşı Özel Harekat Merkezi'ni bombalayanlar onlar değilmiş gibi davranılıyor. İçeride darbecilerin halini görmek... Gerçekten büyük bir tiyatro yaşanıyor içeride. Yüce Türk adaleti, inşallah hak ettikleri cezayı onlara verecektir." diye konuştu.

Devlet ve hükümet olarak, şehit yakınlarının yanında olduklarını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Şehitlerimizin aziz emanetlerine çıkmak bizim için bir gurur vesilesi. Silivri uzak bir yer. Bakanlık olarak buraya ring seferler koyduk, şehit yakınları, gaziler, müştekiler ve davayı izlemek isteyenlere her türlü hizmeti sunacağız. Ayrıca avukatlarımız burada. Onlar da davayı yakından takip ediyor. Bu millet, bu hain darbe girişimini geriye püskürttü, bu hain darbeciler adalet önünde en ağır cezayı alacaklar. Milletimiz müsterih olsun."

Bakan Kaya, açıklamasının ardından şehit yakınları ve gazilerle sohbet ederek, taleplerini dinledi.

KATILMA TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Suçtan doğrudan zarar gördüğü gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM,İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile olaylarda şehit olanların yakınları ve gazilerin davaya katılma talebini kabulüne karar verilen duruşmada daha sonra sanık savunmalarına geçilmişti.

İLK SAVUNMAYI ERDAL ÖZTÜRK YAPMIŞTI

Duruşmada, olası darbede İstanbul sıkıyönetim komutanı olacağı kaydedilen dönemin 3'üncü Kolordu Komutanı Erdal Öztürk savunmasını yapmıştı. Hakkındaki suçlamalarının asılsız olduğunu öne süren Öztürk'ün bugün devam edilecek duruşmada çapraz sorgusu yapılacak. Öztürk'ün çapraz sorgusunun ardından diğer sanıkların savunmasına geçilecek. Öte yandan duruşma öncesinde 15 Temmuz Gazileri Platformu üyeleri başta olmak üzere üzere çok sayıda şehit yakını ve gaziler otobüslerle duruşmaya geldi.

1 NUMARALARI SANIK FETULLAH GÜLEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede FETÖ elebaşı Fetullah Gülen 1 numaralı sanık olarak yer alıyor. 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanık, İstanbul'da darbeci askerler tarafından şehit edilen 89 vatandaşın ölümünden de sorumlu tutuluyor.

İddianamede, "Yurtta Sulh Konseyi'' İstanbul yapılanmasının, Fethi Alpay, Mehmet Nail Yiğit, Özkan Aydoğdu, Eyyup Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık isimli sanıklardan oluştuğu vurgulanıyor.

Askerlerin eylemleri sonucu 2'si asker, 5'i polis, 82'si sivil vatandaş olmak üzere İstanbul'da toplam 89 kişinin hayatını kaybettiği aktarılan iddianamede kolluk görevlileri dahil 719 kişiye karşı hedef gözetmeksizin silahla veya tankla ateş açılarak öldürülmelerine teşebbüs edildiği, eylemlerin yöneldiği mağdurlardan 685'inin yaralandığı belirtiliyor.

İddianamede FETÖ'nün TSK içerisinde kümelenen uyuyan hücrelerine de dikkat çekiliyor. Darbe girişimine katılmayan ancak örgütün kriptolu haberleşme uygulaması Bylock'u kullanan 800 personelin varlığının tespit edildiği, bunlardan 500'ünün ise darbe girişimine iştirak etmediklerine dikkat çekildiği iddianamede, bu kişilerin darbenin başarısız olmaları durumunda ikinci bir darbe girişiminde kullanılmak üzere uyuyan hücreler olarak bekletildikleri tespiti yer alıyor.
İddianamede FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianamede 'Yurtta Sulh Konseyi'in İstanbul yapılanmasında yer aldıkları gerekçesiyle Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyüp Gürler'in de aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında, doksan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve yüz yetmiş dörder yıla kadar hapis cezası istenirken diğer 13 kişi hakkında da en az üçer kez olmak üzere ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 30 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor.