Bakan Nebati: "Uyguladığımız politikaları BM çağrı yaparak tekrar ediyor"

Bakan Nebati: "Uyguladığımız politikaları BM çağrı yaparak tekrar ediyor"

Bakan Nureddin Nebati, Yalova Lojistik Merkezi açılışında açıklamalar yaptı. Ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı, 'Türkiye Ekonomik Modeli'nin uzun vadedeki hedefinin orta gelir tuzağını aşması olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisine dair istihdam ve büyüme gibi ekonomik göstergelerin iyiye gittiğini söyleyen Nureddin Nebati, gelişmiş batı ülkelerinin uyguladığı politikalarla küresel resesyon riskini arttırdığını aktardı. 

Bakan Nebati, BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri'nin gelişmiş ülkelere muhtemel küresel resesyonu önlemek için politikalarını değiştirmek içi çağrı yaptığını söyledi. Nureddin Nebati, "Uyguladığımız politikaları şimdi BM çağrı yaparak tekrar ediyor" ifadelerini kullandı. Nebati, 'Türkiye Ekonomi Modeli'nin dünyaya örnek teşkil edeceğini sözlerine ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarından satır başları ise şöyle: 

"Pandemiyle başlayıp Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden süreç küresel ekonomide birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Olmaya da devam ediyor. Enerji ve gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki hızlı artışlar tüm dünyada enflasyonist baskıları tırmandırdı. Almanya'da son 70 yılın, ABD'de son 40 yılın en yüksek enflasyon oranları ortaya çıktı.

Enflasyonla mücadele etmek için birçok merkez bankası finansal sıkılaştırmaya gitmiş, bu durum da ekonomide resesyon risklerinin artmasına sebep olmuştur. Örneğin, ABD bugün teknik olarak resesyonda. Gelişmiş batı ülkelerindeki faiz artırımları yalnızca kendilerinin resesyon riskini artırmıyor aynı zamanda BM'nin dün belirttiği gibi, küresel ekonominin resesyona ve ardından uzun süreli durgunluğa girme riskini de artıyor. 

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri, muhtemel küresel resesyonun önlenmesi için gelişmiş ülkelere politikalarını değiştirme çağrısı yapmış bulunuyor. Uzun yıllardır, sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere son zamanlarda uyguladığımız politikaları şimdi BM çağrı yaparak tekrar ediyor. 

Dünyada bunlar yaşanırken, sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ekonomi yönetimi olarak bizler, küresel tehditleri fırsata çevirmek hedefiyle Türkiye Ekonomik Modeli'ni uyguladık ve hayata geçirdik. Yatırım, istihdam, üretim odaklı modelimizin temel amacı ülkemizin sürdürülebilir büyüme patikasına girmesini sağlamak. Kısa vadede küresel sıkıntıları en düşük hasarla bertaraf ederken, uzun vadede orta gelir tuzağını aşmaktır. 

Salgın sonrasında dünya ekonomisi bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçerken gereken tüm adımları atmaya devam ediyoruz"