Bakan Yıldız, Bismayah Santrali Projesi’ne İmza Attı

Bakan Yıldız, Bismayah Santrali Projesi’ne İmza Attı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’ta inşa edilecek olan Bismayah Santrali Projesi’nin imza törenine katıldı. Taner Yıldız, “Bugün atılacak imza Irak’ta devam edecek olan Türk şirketlerinin yatırımı için önemli bir mesaj olacak” dedi.
Bakan Taner Yıldız, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Bismayah Santrali Projesi’nin imza törenine katıldı. Törende, Bakan Yıldız’ın yanı sıra Irak Elektrik Bakanı Kasım Al-Fehdavi, Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, Mass Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad İsmail Saleh de hazır bulundu.
Bakan Yıldız, Mass Grup Holding ve Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş ortaklığında kurulacak olan santral hakkında bilgi vererek, “Türkmenistan’dan daha fazla yatırımı inşallah Irak’ta Türk yatırımcılar yapar. Hem Irak’ta, hem de Türkmenistan’da yatırım yapabilecek kadar kabiliyet, kapasite, finansman açısından çok ciddi firmalar var. Çünkü biz Irak ile hem komşuyuz, hem kardeşiz, hem de tarihi birlikteliğimiz var. Birbirimize tarihten gelen borcumuz var. Zaman zaman devletlerin, siyasi iradelerin bir kısım dalgalanmaları olur. Hangi gerekçe ile olursa olsun bunların sürdürülebilir hale gelmesine gayret etmemiz lazım” dedi.
Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’ndan geçen petrolün Irak’ın normalleşmesine katkı sağladığını kaydeden Yıldız, “Bu borudan geçen her varil petrol Irak’ın normalleşmesine katkıdır. Irak’ta bir takım siyasi istikrarı tehdit eden unsurlar, bizleri çok rahatsız etmiştir. Gerek IŞİD’in terör kısmı ile alakalı gerekse çok uzun yıllar yaşadığı sıkıntılar. O yüzden Irak’ın istikrarsızlığı da bizi ilgilendirir, istikrarı da bizi ilgilendirir. Bu yüzden biz, hem Kuzey Irak’ın hem de Irak’ın petrolünün, kendi anayasalarında bahsettiği hukuk çerçevesinde dünya pazarlarına sunulabileceğinin sistematiğini konuştuk. Bunu yalnızca bu niyetle yaptık. 18 Kasım’dan bu yana 2, 6 milyon varil Somo petrolünden şu anda TÜPRAŞ’a petrol aktarılmış durumda. Uzlaşı içerisinde Bağdat ile Erbil’in imza altına aldıkları evrak çerçevesinde Erbil’in de petrolü aktarılmış oluyor” diye konuştu.
Bakan Yıldız, "Türkiye Irak’ta 17 tane sahada projelerini yürütüyor. Irak’taki 40 milyar dolarlık geliştirme projelerinin neredeyse 7, 5 milyar dolarlık kısmını TPA aldı. Bugün atılacak imza da aslında Irak’ta devam edecek olan Türk şirketlerinin yatırımı için de önemli bir mesaj olmuş olacak. Suriye ve Irak’ta bin 350 kilometre sınırımız var” dedi.