Bakanlık Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı Oluşturdu

Bakanlık Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı Oluşturdu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitki koruma ürünleriyle ilgili güncel bilgilere kısa sürede ulaşılabilmesi için veri tabanı oluşturdu. Uygulamayla, bitki koruma ürünlerine ilişkin firma, ruhsat, etiket bilgileri ile ürünün yasaklı olup olmadığına kadar bütün güncel verilere internet ortamında bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından anında ulaşabilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türkiye’de bulunan tüm ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle ilgili ruhsat yenileme ve yasaklanmış aktifler, etiket genişletme (yeni tavsiye) gibi konularda yapılan iş ve işlemlerin ilgililer tarafından takip edilmesi amacıyla Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı programı oluşturdu. Buna göre, veri tabanında, gizlilik içermeyen ve herkes tarafından görülmesinde sakınca olmayan bitki koruma ürünlerine ait firma bilgileri, ruhsat bilgileri, etiket bilgileri, formülasyonları, bitkiler, zararlı organizmalar, kullanım koşulları, kullanım dozu, son ilaçlama ile hasat arsındaki süre, yasaklı ürünler, iptal edilen ürünler, ithal veya imal durumuna göre ürünler, yıllara ve aylara göre ürünler gibi bilinmesi gereken tüm bilgiler yer alıyor.
DEĞİŞİKLİK ANINDA GÖRÜLECEK
Uygulamayla, bitki koruma ürünleriyle ilgili ruhsat işlemlerinin kayıt altına alınması, ruhsat ve etiketlerin güncellenmesi de program üzerinden yapılacak. Programda yapılacak her türlü değişiklik anında sisteme aktarılacak böylece, programı takip edenler güncel bilgilere anında erişebilecek. Yapılan bu çalışmayla Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik’te yer alan bitki koruma ürünlerinin önerilmesi için reçete yazma yetkililerinin ihtiyaç duyduğu bitki koruma ürünlerine ait bilgilere anında ulaşılarak, olası engeller bertaraf edilecektir. Ayrıca, herkes tarafından bu program görülüp takip edilebileceği için yanlış ve tavsiye dışı ilaç kullanımının, aşırı dozda ilaç kullanımın da önüne geçilecek.
SİSTEM BÜYÜK KOLAYLIK GETİRİYOR
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü web sayfasında, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle hizmete açılan veri tabanına, bakanlık il ve ilçe müdürlüklerinde çalışan reçete yazma yetkisine sahip teknik elemanlar ile üreticiler, özel sektör, bayiler, yetkili bitki koruma ofisleri çalışanları, firmalar ve diğer tüm ilgililer internet ortamında bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından erişebilecek. Bakanlığın geliştirdiği yeni sistemle yaşanan birçok aksaklığın önüne geçilecek. Bu sistem ile bitki koruma ürünlerine ilişkin bilgi sahibi olmak isteyen her vatandaş için büyük kolaylık sağlıyor.