Barzani'den 'Paraları yok' açıklaması

Barzani'den 'Paraları yok' açıklaması
Barzani, IKBY Elektrik Bakanı Selahaddin Babekir'le görüştükten sonra yaptığı açıklamada, başkent Bağdat'taki temasları hakkında bilgi verdi. Başbakan Haydar el-İbadi ve hükümetin diğer yetkilileriyle uzun süren müzakerelerde bulunduklarını anlatan Barzani, "Bağdat'a daha önce gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde petrol gönderimiyle ilgili bir anlaşmazlık vardı. Görüşmelerimizin esasını bu konu teşkil ediyordu. Dünkü ziyaretimizde bu sorun tamamen çözüldü. Biz, anlaşmaya bağlı olduğumuzu ve belirlenen petrol miktarını göndereceğimizi yineledik. Bu noktada Irak hükümetinin de bir sorunu kalmadı" dedi.

Kürt tarafı olarak anlaşmaya bağlı kalacaklarını merkezi hükümete bildirdiklerini dile getiren Barzani, "Merkezi hükümet yetkililerine, 'göndereceğimiz petrol miktarını 3 ayda bir kontrol edin. Şayet belirlenen miktarın altında gönderiyorsak dördüncü ayın başında bütçemizi kesin' dedik" ifadelerini kullandı.

Barzani, anlaştıkları petrol gönderimi kapsamında merkezi hükümetin "Kürdistan bölgesine" bütçedeki payını vereceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Anlaşma bu temeller üzerinde yapıldı. Ancak son ziyaretimizde Bağdat'ta para olmadığını gördük. Parlamentoda kabul edilen ve Başbakan İbadi'nin de imzaladığı yasaya göre, merkezi hükümetin, Kürdistan bölgesine aylık 1 trilyon 200 milyar dinar göndermesi gerekiyordu. Sorun Bağdat'ta paranın olmaması. Buna göre yaptığımız anlaşmanın da hiçbir geçerliliği yok. Yani biz 550 bin varil petrol göndersek de onlar parayı gönderemeyecek. Daha önce 110 dolar olan petrol varili şimdi 50-55 dolara satılıyor. Irak'ın gelirinin yüzde 90-95'i petrolden elde ediliyor. Onlar da memur maaşlarını veremiyor. Bakanlar Kurulunda 40 gün de bir maaş verme kararı verilmiş."

"Süre tanımak lazım"

Bağdat yönetiminin, anlaşmanın gereklerini yerine getirmemesi halinde durumu tekrar gözden geçireceklerini dile getiren Barzani, "Fakat hemen karar alacağız demek istemiyorum. Bunun için süre tanıyacağız. Anlaşmaya bağlı kalınmazsa tavrımız farklı olacaktır ancak Bağdat çok büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya. Bunu bilmemiz gerekiyor. Biz de ekonomik kriz yaşadığımız için durumu anlıyoruz. O nedenle süre tanımak ve beklemek lazım" diye konuştu.

Neçirvan Barzani, Irak'ın bir parçası olarak sonuna kadar diyalogdan yana olacaklarını, gerekirse defalarca Bağdat'a ziyaretlerde bulunacaklarını da vurguladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Barzani, terör örgütü IŞİD'in elindeki Peşmergelerin durumuna ilişkin, "Rehine Peşmergeleri kurtarmak için girişimlerimiz var. Fakat bunu medya önünde açıklamak doğru değil. Çünkü medyaya yönelik her açıklama yeni bir sorunu beraberinde getirecektir. Aziz Peşmergelerimizi kurtarmak için çok ciddi bir çabanın içindeyiz. Bunun bilinmesini istiyoruz. Kürdistan hükümeti olarak bu konu üzerinde hassasiyetle çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bir soru üzerine hiçbir petrol şirketinin, Kürt bölgesindeki çalışmalarını durdurmadığını belirten Barzani, mali krizi aşmak için borç aldıkları şirketlere bunun karşılığında petrol verdiklerini kaydetti.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul'un özgürleştirilmesi meselesini, merkezi Hükümetin Başbakanı İbadi'yle konuştuklarını ancak henüz üzerinde ittifak edilen bir plan olmadığı bilgisini de paylaştı.