Başbakan Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesini Ziyaret Etti

Başbakan Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesini Ziyaret Etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti. Davutoğlu, “İstanbul’u anlayan için İstanbul en büyük hocadır, öğretmendir. Şehir kültürü itibariyle İstanbul bize tarihin en büyük emanetidir” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valiliğini ziyaretinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarete Davutoğlu’nun AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da eşlik etti. Burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile bir araya gelen ve brifing alan Davutoğlu, ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, “Bugün valilikte de vurguladığım gibi hükümet programı sunduktan ve müzakereleri sunduktan sonra güvenoyu öncesinde ilk yurt içi ziyaretimi hepimizin gönlünde, zihninde ruhunda apayrı yeri olan İstanbul’umuza gerçekleştiriyorum. Valilikte aldığım brifingden sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın ekibiyle birlikte misafiri olduk ve kendilerinin sunuşunu dinledik. Her şeyden önce İstanbul yoğun bir tarihi arka planı ve modern dönemde de çok hızlı şehirleşmenin sıkıntılarını bünyesinde barındıran şimdi de küresel bir şehir olma yolunda ilerleyen dünyanın bu anlamda en özgün şehirlerinden biridir. Valilikte de vurguladığım gibi İstanbul’u anlayan için İstanbul en büyük hocadır, öğretmendir. Şehir kültürü itibariyle İstanbul bize tarihin en büyük emanetidir” dedi.
Davutoğlu, şunları kaydetti:
“İstanbul’u korumak yaşayan bir şehir olarak geliştirmek, kadim bir şehir olarak korumak hepimizin üzerinde çok önemli bir vecibe. Hem yerel yönetimler olarak hem merkezi hükümet olarak buna yoğun bir hassasiyet göstermemiz lazım. Bütün bu sorunların devrimsel bir şekilde dönüşüm geçirdiği ve çözülmeye başladığı dönem Sayın Cumhurbaşkanımızın Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile 1994’te devraldığı dönemde atılan adımlardır. O dönem İstanbul’unu bizler çok iyi biliyoruz. Çöp yığınlarının bütün sokakları kapladığı, çevre korumasının olmadığı, Haliç’in dibinin kir deryasına dönüştüğü bir dönemdi. Büyükşehir belediye başkanımız bugün itibariyle o günden bugüne neredeyse İstanbul’a iki İstanbul eklendi. 16 bin ton günde çöp ortaya çıkıyor ve bunu tek bir zerre kirliliğe sebep vermeden geri dönüşüm ile enerjiye dönüştüren sistem kuruluyor. Çevre, doğa bilincinin olmadığı bir şehrin hayatiyetini sürdürmesi mümkün değil. Tarih bilincinin olamadığı bir şehrinde gelecek nesillere bir miras bırakması mümkün değil. İstanbul doğanın en güzelini barındırır ve bu anlamda da tarihin en derin yönünü bünyesinde bize sunar. Bugün ben dinlediklerimden arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalardan çok etkilendim. Şehrin ulaşım, çevre ve diğer konulardaki ihtiyaçları doğrultusunda çok büyük mega projeler metro, deniz, kara bağlantılı ulaşım hatlarıyla şehrin bütün temel ihtiyaçlarının karşılandığı planlamaları dinledik. Bunun ötesinde daha detaylı olarak da İstanbul’umuzun gelecek nesillere intikal edilecek mirası konusunda çalışmalara ihtiyaç var. İnşallah Ekim ayında bazı çalışmaları tamamladıktan sonra çok daha uzun soluklu toplantıda bir araya geleceğiz ve İstanbul’un derin tarihi birikimiyle çevre ve doğa güzelliğini koruyarak bu şehri nasıl dünyanın en büyük, önemli birleşik milletler anlamında siyasal merkezi en önemli finansal merkezi haline getireceğiz. Ben tekrar sayın başkana ve bütün arkadaşlarına teşekkür ediyorum. İnşallah ilk fırsatta tekrar ziyaret edip bu güzel emanetin hakkını vermeye çaba sarf edeceğiz.”
Başbakan Davutoğlu yaptığı basın açıklamaların ardından Başbakanlık Çalışma Ofisine geçti.