Başbakan'a istifa etmesi için 48 saat süre

Başbakan'a istifa etmesi için 48 saat süre

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ile Pakistan Halk Hareketi'nin (PAT) 14 Ağustos'ta başlattığı hükümet karşıtı gösteriler, başkent İslamabad'da 5'inci gününe girdi. Aabpara bölgesindeki miting alanında destekçilerine seslenen PTI Lideri Han, yarın tarih yazacaklarını iddia etti.

''Ey Navaz Şerif, yarın konteynerleri kaldır, biz geliyoruz'' diyen Han, taraftarlarına seslenenerek, ''Yarın tarih yazacağız, ben önde siz arkamda kırmızı bölgeye gireceğiz. Ateş açılacaksa da ilk bana isabet etsin, kan akarsa ilk benim kanım aksın. Allah verdiği canı istediği zaman alır. Sizden, hiçbir kimseye saldırmayacağınızı, tamamen barışçıl ilerleyeceğinize dair bana söz vermenizi istiyorum. Navaz Şerif, Lahor'a kaçarsa da sivil itaatsizlikten kaçamayacak" ifadesinin kullandı.

"SALDIRI TEHDİTLERİ ALIYORUM"

Aabpara bölgesinde taraftarlarına seslenen PAT Lideri Tahir-ul Kadri de saldırı tehdidi içeren 7 mektup aldığını ancak zırhlı aracını kullanamadığı söyledi.

Kadri, zırhlı aracının bölgedeki sinyal kesiciler nedeniyle açılamadığını belirterek, "Çünkü zırhlı aracım sinyal kesiciler yüzünden açılamadı. Bir taraftan hükümet bana uyarı mektubu gönderiyor diğer taraftan zırhlı aracımın açılmasına engel oluyor. Bu nasıl yönetim'' dedi.

Ülkede kanunların işlemediğini savunan Kadri, "Sind Eyaleti'nde kızı toplu tecavüze uğrayan aile, aylardan beri dava açamıyor. Kanun işe yaramazsa millet devrim istemesin de ne yapsın. Ey Beluc halkı, size haksızlık ediliyor. Hakkınızı almak için sokaklara dökülün ben sizinleyim. Değişim isteyen tüm vatandaşlar sokaklara dökülün'' ifadesini kullandı.

Mitingten önce PTI liderlerinin, İmran Han'ın evinde bir araya geldiği toplantıda ise partinin iktidarda olduğu Hayber Pakhtunkva Eyaleti Meclisi hariç, Belucistan, Pencap, Sind Eyaleti Meclileri ve merkezi meclis üyelerinin istifa etmesi kararı alındığı bildirildi.

Öte yandan Hayber Pakhtunkva Eyaleti'nde iktidar ortağı Cemat-i İslami Partisi Lideri Siraj-ul Hak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, istifa etmenin herbir Meclis üyesinin doğal hakkı olduğunu belirterek, PTI'ın aldığı bu kararla başarı elde edemeceğini, aksine kaybedeciğini savundu.

HÜKÜMET KRİZİ NASIL BAŞLADI

PTI lideri Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde kedisine karşı hile yapıldığını iddia etmiş, tüm kanuni girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a "Özgürlük Yürüyüşü" adı altında protesto başlatmıştı.

Pakistan Halk Hareketi Lideri Tahir-ul Kadri de devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını istemişti.