Başbakan'dan müjde üstüne müjde!

Başbakan'dan müjde üstüne müjde!

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"Yeni GAP Eylem Planı 5 ana eksende oluşuyor. Eylem planı sonunda yani 2018 yılında işsizlik oranını düşürmekte kararlıyız. Bu bizim ev ödevimizdir. Biz verdiğimiz sözü tutarız. Herkes takip etsin."

"Bir daha bu yaylalarda çatışmalar, terör görülmeyecek. Tarım ve hayvancılık gelişecek. KOBİ'lere finansal desteği artıracağız. 43 ilde girişim sermayesi fonu oluşturulacak."

"Kurdaki dalgalanma Türkiye'nin iç dinamiklerinden çok avro-dolar paritesinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Küresel gelişmeler ne olursa olsun üretime dayalı reel sektör ve kalkınma odaklı programımızdan taviz vermeyeceğiz."

"2002'de bölgede sadece 7 organize sanayi bölgesi vardı, şimdi 17 sanayi bölgesi var."
 
"Tarımsal üretimi artırmak için tarım sanayiini geliştireceğiz. Organik tarımla uğraşan çiftçilerimizin katma değerli ürünlere mali destek uygulayacağız."

"Yeni GAP Eylem Planı ile mevcut yatırımları tamamlayacağız, yenilikçi, ekonomik ve toplumsal gelişimi hızlandırıcı, istihdam arttırıcı, üretim odaklı, insani kalkınmayı teşvik eden yeni politikalar ortaya koyacağız. Güneydoğu'da istihdam artacak, böylece büyükşehirler üzerindeki baskılar azalacak. Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz. Başta GAP olmak üzere, toplamda 43 il gelişim fonuna destek vereceğiz. Karacadağ ve tek tek dağlarda jeotermal içerikleri tespit edecek ve buraları termal turizmle geliştireceğiz. Bölgeyi turizm merkezi haline getirmek amacıyla çalışmaları sürdüreceğiz."

"GAP bölgesi yatırımlarının toplam kamu maliyetleri içindeki payı 2002'de yüzde 5'ti. Bizim dönemde bu yüzde 10,5'e çıktı. Burada da durmayacağız. İkinci eylem döneminde de yaklaşık 26,7 milyar lira kamu yatırımı yapacağız."

"Bölge üniversitelerinde öğrenci artışını sağlamak için Erasmus ve diğer eğitim programlarını aktif olarak uygulayacağız. Sağlık alanında, devlet hastanelerinde toplam 8 bin yatak kapasiteli hastaneler yapacağız. Sağlık personeliyle bölgedeki vatandaşların bilinçlenmesini sağlayacağız."

"Şehirlerde yaşam kalitesi alanında, yaşam mekanlarda kolay spor yapılacak ve çeşitli aktivitelerin yapılacağı projeleri gerçekleştireceğiz. Ulaştırma alanında, Türkiye'nin üçüncü büyük asma köprüsü, Van-Şırnak karayoluna başlayacağız. Demiryolunu geliştirip tamamlayacağız. Nusaybin, Cizre Habur demiryolu projesini hayata geçireceğiz."