Başkan Aktaş karla mücadeleyi değerlendirdi

Başkan Aktaş karla mücadeleyi değerlendirdi

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu kadar karla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bile mücadele edemeyeceğini söyledi. Aktaş, İnegöl’de son yılların en etkili kışının yaşandığını ifade ederek, “Yoğun kar yağışı bütün yurtta olduğu gibi İnegöl’de de etkisini hissettirdi. 30 Aralık Salı günü başlayan ve aralıklarla 10 Ocak Cumartesi günü akşamına kadar yoğun ve sürekli yağan bir kar yağışına şahit olduk. 96 köy ve 4 eski belde ile bütün mahallelerde Fen İşleri başta olmak üzere Park Bahçeler, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz ve diğer birimler canla başla mücadele etti. Kurulan kriz masasıyla iki başkan yardımcısı, Fen İşleri Müdürümüz ve şefleri ile her gün durum değerlendirmesi yaptık. Bu kriz masasında yolda kalan, kapanan yollarla ilgili gelen telefonları değerlendirdik. İş makinelerimizi ve ekiplerimizi yolda kalan vatandaşlarımızı kurtarmaya ve yolları açmaya yönlendirdik. Çalışmalarımız içinde merkezde 12 ekip ve 60 personel ile tuzlama ve kar kürüme, 6 greyder, 3 yükleyici kepçe, 9 kazıcı yükleyici kepçe, 2 ekskavatör, 18 kamyon ve 1 adet kar kazıcı tuzlama makinesi ile gece ve gündüz olmak üzere çift vardiya şeklinde fasılasız çalışıyor. Buna ilaveten ihaleyle kullanılan 8 kazıcı yükleyici kepçe, 11 kamyon, 6 yükleyici kepçe ve 1 paletli dozer takviyesiyle çalışmalarımıza devam edildi” diye konuştu.
Karla mücadele de önceliklerinin ana arterlerin açık tutulması olduğunu belirten Aktaş, “Bu çalışmalar esnasında ilk olarak merkezdeki ana arterler ve hastane, okul, cami, servis ve otobüs güzergâhları gibi kamusal alanlara müdahale edilmiş olup, çalışmalara ara sokaklarla devam edilmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar içerisinde ayrım yapmadan Büyükşehir’e ait 160 cadde ve sokaklarda çalışma yapılmıştır. Şehir merkezinde bulunan bütün okul bahçelerinde karlar sıyrılarak öğrencilerin okula ulaşımları sağlandı. Mahalleye dönüşen köylerle ilgili olarak da köylere ulaşım yolları Büyükşehir Belediye sorumlulukları arasında olmasına rağmen, belediyemiz tüm iş makineleri ile acil müdahale edilmesi gereken hasta, çatı çökmesi, cenaze, hamile, diyaliz hastası gibi vakaların olduğu mahalleler başta olmak üzere belli bir program çerçevesinde müdahale etmektedir. Bu çerçevede Sarıpınar'da kalp krizi geçiren hastaya ulaşılmış, Çayyaka mahallesinde cenaze için yollar açılmış, Kıran Mahallesi'nde yine hastaya ulaşılmış, Bahariye'de mahsur kalan 40 adet küçükbaş hayvan son anda telef olmaktan kurtarılmıştır. Güneykestane'de 2 kilometre ilave yol açılarak hastaya ulaşıldı. Sulhiye mahallesinde 4 kilometre yol 6 saatte açılarak 200 adet küçükbaş hayvan kurtarıldı. Karahasanlar'da köpeği ile mahsur kalan vatandaşa ulaşıldı. Yukarıballık'ta cenaze için mezarlık yolu açıldı. Elektrik arızalarını gidermek için Hamitabat'ta 2 defa 2,5 kilometre yol açılarak trafoya ulaşım sağlandı. Mezit'te UEDAŞ ekiplerinin trafoya ulaşması sağlandı. Ayrıca İnegöl-Bursa yolu Ümitalan mevkiinde çökmek üzere olan bir telefon şirketi vericisine ulaşım yolu açıldı. Yoğun kar yağışı altında su problemi yaşanan mahallelerimizde de su kaynaklarına ulaşılarak problemler giderilmeye çalışıldı. Dipsizgöl ve İsaören mahallelerinde su problemini çözmek için İclaliye'de bulunan su depolarına paletli dozer ile gidilerek sıkıntı halledildi. Ayrıca Lütfiye'de 3 kilometre uzaklıkta bulunan su deposuna yine paletli dozer ile ulaşıldı. Hocaköy ve Sarıpınar mahallelerindeki su meselesini çözmek için İnayet'te 5 kilometre yol açılmaktadır. Buna ilaveten Tüfekçikonak'ta su deposuna ulaşmak için lastikli yükleyici kepçe ile müdahale edilmiş, ancak başarısız olunca paletli dozer ile müdahale edilmek için plan yapılmıştır. Bütün bunların yanı sıra, tipi dolayısıyla kapanan yollarda mahsur kalan maceraperest vatandaşlarımıza da ulaşılarak kurtarıldılar. Bu kapsamda Tekke Mahallesi civarına ava giden ve haber alınamayan 3 vatandaşımıza ulaşıldı. Fındıklı'da köyün dışında bağ evinde mahsur kalan ve donmak üzere olan vatandaşımıza ulaşıldı” dedi.

YOL AÇMA ÇALIŞMASI KISA SÜRELERDE YAPILAMIYOR

Aynı gün içerisinde iki ve üç defa açtıkları yollar olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Aynı gün iki ve üç defa açtığımız cadde ve yollar oldu. Ayrıca makinelerin sürekli çalışmasından kaynaklanan problemler, tamir ve bakımlarının zaman alması ve meydana gelen küçük kazalar çalışmalarımızı aksatmaktadır. Yol açma çalışmasıyla alakalı henüz çok yeni bir olay anlatmak istiyorum. Gazetelerde de bugün yansıdı. İlçemize yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Hamitabat'ta yaşanan kar ve akabinde yaşanan süreçte malumunuz ekmek ve gıda ihtiyacı oluştuğu bilgisini aldık. Cuma günü Başkan Yardımcım Eşref Yiğit’in eşlik ettiği bir ekip akşam saat 17.00 gibi İnegöl’den çıktı ve ancak gece 12’de mahallemize ulaşmıştır. Yani 30 kilometrelik bir köy yolunun açılması neredeyse 8-10 saati bulmuştur. Bursa’nın hiçbir dağ yöresinde dahi İnegöl’deki kadar yoğun bir kar yağmadı” diye konuştu.

Basın mensuplarının "Büyükşehir’den gerekli destek geldi mi?" sorusuna da cevap veren Aktaş, “Bu konuyu tamamen Büyükşehir’e yıkmak doğru değil. Büyükşehir’in fotoğrafta gösterdiği makinelerin iki katı da olsa bizim işimiz yine çözülmezdi. Yolu açıyoruz, iki saat sonra yine kapanıyor. Bir sürü makine arıza yaptı. 1-2 gün onlarda olayın farkına varamadılar. Biz buradan anlatıyoruz, ama Bursa’da hava bizimki kadar kötü değil. 2-3 araç geldi, ama biz hala araç istiyoruz. Ne varsa yollayın diyoruz, çok ciddi sıkıntı var diyoruz. Maalesef gelen araçların iki tanesi, bir tanesi geldiği gibi, diğeri de çalışırken arıza yaptı. İlk gün olayın ciddiyetini onlarda anlamadı. Benim yaşım 44, ben böyle sıkıntı bugüne kadar görmedim İnegöl’de. Böyle kar yağışı hatırlamıyorum. Büyükşehir’in iyi destek verdiğini söyleyebilirim. Alanyurt’ta sokak aralarıyla ilgili gecikmeler olmuş olabilir. Ama özellikle bizim istediğimiz ana arterlerin açık tutulması ve bir de köy yollarının açık tutulması” dedi.