Başkan Babar’dan Açıklama

Başkan Babar’dan Açıklama

Anadolu Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Yusuf Babar, sağlık kuruluşları hakkında açıklamalarda bulundu.
Babar, “Hasta ve hasta yakınlarının sağlık kuruluşlarında yaptırdıkları muayeneleri sonucunda hekimleri tarafından istenen, tetkik ve tahlil sonuçlarının vatandaşın kafasını karıştıracak şekilde değil, net ve düzgün olması gerekmektedir" dedi.
Son zamanlarda sağlık kuruluşlarında yapılan tetkik ve tahlillerin sonuçlarının bozuk çıkmasından dolayı vatandaşın, sonuçlardan emin olmak için 2. kez başka bir sağlık kuruluşunda veya aynı yerde tetkik ve tahlillerini yaptırdığını ifade eden Babar, "Sonuçların biri birinden ayrı çıkmasından dolayı doğal olarak 3. Bir sağlık kuruluşuna gitmektedir. Bu biri birinden tutarsız sonuçlardan dolayı vatandaş hem ekonomik olarak zarara uğramakta hem de hasta ve yakınları ruhsal çöküntü yaşamaktadır. Örneğin anne karnındaki bir bebeğin 3’lü tarama testi sonucu çocuğunun özürlü olduğu hekimi tarafından ailesine bildirilmiş, fakat aile sonuçtan emin olmak için başka bir sağlık kuruluşunda tarama testi yaptırdığında sonucun tam tersi çocuğun sağlıklı olduğu çıkmıştır. 3. bir sağlık kuruluşunda yeniden bir test yapıldığında 2. Test deki gibi bebeğin sağlıklı olduğu söylenmiştir. Bu durumda anne adayı ve ailesinin ruhsal çöküntüsünün yanında maddi kayıpları da olmuştur" dedi.
Babar, şöyle devam etti:
"Belki de ilk yaptırılan sonuca bakılarak anne karnındaki bebeğin özürlü doğmasındansa alınması daha iyi olur denilerek anne karnındaki ceninin yaşam hakkı sonlandırılacaktı. Bu ve bunun gibi yanlış sonuçlardan dolayı beklide binlerce ailenin hem ekonomik k hem de ruhsal kayıpları olmaktadır. Sağlık kuruluşunun ve hizmet satın aldığı firmanın bu hastanın ve yakınlarının hem maddi hem de manevi kayıplarını gidermesi şarttır. Bunun için sağlık kuruluşlarının ihaleye çıkarken teknik şartnameye yanlış sonuçlardan dolayı vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi gerekir diye bir ibarenin konulması gerekmektedir. Bir de hasta ve yakınları tedavi olmak için gittikleri sağlık kuruluşlarındaki hekim sıkıntısından dolayı mecburiyetten ya ildeki özel hastanelere veya başka illere gitmektedirler. Bundan dolayı ekonomik kayıplar yaşamaktadır. Anayasanın 56. Maddesi gereği sağlık hizmetleri tek elden yürütülür. Sağlık ve yaşama hakkı anayasal bir haktır. Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği olarak illerdeki hekim sıkıntısından dolayı mecburen özellere veya başka illere sevk edilen hasta ve yakınlarının ekonomik masraflarının sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmesini istiyoruz. Çünkü mecburiyetten bu yolara başvurulmaktadır. Aynı şekilde yanlış çıkan sonuçlardan dolayı başka sağlık kuruluşlarında 2.3 ve hatta 4. kez yaptırılan tetkik ve tahlillerinde bedellerinin sağlık kuruluşları tarafından firmaya fatura ettirilerek vatandaşa ödenmesi gerekmektedir.”