BATI AKDENİZ’İN OCAK AYI İHRACATI 117 MİLYON DOLAR

BATI AKDENİZ’İN OCAK AYI İHRACATI 117 MİLYON DOLAR

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz’den Ocak ayında 117 milyon 206 bin 273 dolar ihracat gerçekleştiğini bildirdi.
Bölge ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 2.9 oranında gerileme yaşadığını kaydeden Satıcı açıklamasında, "Yaş sebze meyve sektörü 49 milyon 110 bin 751 dolar ihracatla bölgenin lideri olma özelliğini sürdürdü. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü 2015 yılının ilk ayında beklenenin çok üzerinde bir performans sergiledi. Sektör 2014 yılının Ocak ayında 6 milyon dolar olan ihracatını, 2015 yılının Ocak ayında yüzde 53 artışla 9 milyon 328 bin 634 dolara yükseltti" ifadelerine yer verdi.
MADEN SEKTÖRÜNDEN 24.6 MİLYON DOLAR İHRACAT
Batı Akdeniz’in yaş sebze ve meyveden sonra en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olan madenciliğin, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte normal seyrine döndüğünü belirten Satıcı açıklamasında şunları kaydetti:
"Sektörün havaların ısınması ve doğaltaş ocaklarının bulunduğu alanlarda ki olumsuz hava şartlarının sona ermesiyle ihracatını artırması bekleniyor. Sektör olumsuz hava şartlarına rağmen Ocak ayında 24 milyon 621 bin 576 dolar ihracat yaparak, bölge ihracatının lokomotifi olmayı sürdürdü."
KİMYA SEKTÖRÜNDEN İYİ BAŞLANGIÇ
Batı Akdeniz ihracatının yıldızı parlayan sektörlerinden olan kimyada ocak ayında ihracat rakamlarını arttığını bildiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, kimya sektörünün yüzde 16.31 artışla 9 milyon 736 bin 147 dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bir önceki yılın ocak ayında sektörün ihracat rakamının 8 milyon 371 bin 69 dolar olduğunu kaydetti. Ocak ayında Batı Akdeniz bölgesinden en fazla ihracat gerçekleştiren 5’inci sektörün tekstil olduğunu da ifade eden Satıcı, tekstil sektörünün ocak ayında 3 milyon 854 bin 923 dolar ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.
RUSYA İLK SIRADA
Bölgeden ihracat yapılan ülkelere bakıldığında Rusya’nın içinde bulunduğu duruma rağmen 22 milyon 310 bin 591 dolar ihracatla ilk sırada yer aldığını bildiren Satıcı, ikinci sırada ise 12 milyon 114 bin 315 dolar ile Çin’in yer aldığını açıkladı. Listenin üçüncü sırasında 6 milyon 379 bin 743 dolar ile Almanya’nın, dördüncü sırada İran’ın yer aldığını belirten Satıcı, İran’a ihracatın 2 milyon 108 bin 83 dolardan yüzde 201 artışla 6 milyon 351 bin 530 dolara yükseldiğini kaydetti. Satıcı listenin beşinci sırasında yer alan Ukrayna’ya ise 4 milyon 231 bin 375 dolar ihracat yapıldığını ifade etti.
OLUMSUZ GELİŞMELERE RAĞMEN İHRACAT
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar ise Rusya’da yaşanan ekonomik krize, Antalya genelindeki afetlere rağmen Batı Akdeniz bölgesinde yaş sebze meyve ihracatının az da olsa artmasının başarı olduğunu bildirdi.
Maden Komitesi Başkanı ve BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Akın ise, kış mevsimine bağlı olarak mermer ocaklarında çalışmaların azaldığını, doğaltaş ihracatının 24.6 milyon dolar ihracat yapabilmenin hem sektör hem de bölge adına önemli olduğunu kaydetti.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hulusi Söylemez ise ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü olarak 2015 yılından ümitli olduklarını, ocak ayı ihracatında yüzde 53 oranında artış olduğunu bildirdi.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Atılgan ise bölgede tekstil sektörünün potansiyelinin çok daha fazla olduğunu belirterek, kalifiye eleman ihtiyacın çok fazla olduğunu, kalifiye eleman açığının giderilmesi durumunda yurt dışından gelen taleplere cevap verebileceklerini ifade etti.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Katı da demir ve demir dışı metaller ihracat rakamlarını artırmak için çalışmalarının sürdüğünü belirtti.