'Bayrağımızın olması halinde...'

'Bayrağımızın olması halinde...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da bir Türk şirketine ait geminin vurulmasıyla ilgili, “Bizim bayrağımızın olması halinde durum tabii çok daha farklı olurdu. Cook Islands, oraya ait olan bir bandıralı gemi ama geminin sahipleri Türk. Libya’nın kendi içinde sıkıntısı var, bunu da görmemiz lazım. Çok başlık var. Çok başlılık içerisinde olan bir Libya’da maalesef böyle bir sıkıntı yaşanıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Anlaşmaların imzalanmasından sonra açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Libya açıklarındaki uluslararası sularda bir Türk şirketine ait gemiye düzenlenen ve 3. kaptanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıyla ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan bir ihbar neticesinde bir geminin vurulamayacağını söyledi.
Tobruk’un 13 mil açıklarında bir kuru yük gemisinin Türk bayrağı bandıralı bir gemi olmadığını, bunun Cook Islands’a ait bandıralı bir gemi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cook Islands, oraya ait olan bir bandıralı gemi ama geminin sahipleri Türk. Böyle bir silahlı atış veyahutta bir orada maalesef ateş altında kalması neticesinde 3. kaptan malum ölüyor. Tabi bütün bunlara yönelik, Libya hükümetine yönelik, şiddetli bir şekilde bunları kınadık, kınıyoruz” dedi.
“BİZİM BAYRAĞIMIZ OLMASI HALİNDE DURUM ÇOK DAHA FAZLI OLURDU”
“Bizim bayrağımızın olması halinde durum tabii çok daha farklı olurdu” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti
“Fakat, ne olursa olsun bunların yapması gereken kalkarlardı, bunlar kendi aynı şekilde sahil güvenlik botlarıyla vs. bu gemiyi durdururlar, gemiyi limana çekerler, ondan sonra da bu konteynırlar açılır. Bunun içinde silah var mı yok mu görülürdü. Bunlar tabi henüz devlet olamamışlar, devlet olamadıkları için bu tür yollara başvuruyorlar. Bunu şiddetle kınıyoruz, burada hukuki bütün haklarımız mahfuz kalmak suretiyle de başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere işin takipçisiyiz. Bu süreci takip ediyoruz. Sorumluların derhal Libya yetkileri tarafından bulunması gerekir, bunun da takipçisi olacağız. Libya’nın kendi içinde sıkıntısı var, bunu da görmemiz lazım. Çok başlık var. Çok başlılık içerisinde olan bir Libya’da maalesef böyle bir sıkıntı yaşanıyor. Takipçisiyiz ve bu konuyu inanıyorum ki asla bir gizliliğe veyahutta neticesi ne olursa olsun demeden sonuna kadar kovalayacağız ve bu işin faillerini de inşallah ortaya çıkaracağız.”