BAYRAMİÇ BARAJI’NDAKİ ZİRAİ İLAÇ KUTULARI KORKUTTU

BAYRAMİÇ BARAJI’NDAKİ ZİRAİ İLAÇ KUTULARI KORKUTTU

Çanakkale’de köy sakinlerinin tarlalarında kullandıktan sonra çay ve dere yataklarına attığı öne sürülen zirai ilaç kutuları, sel sularıyla Bayramiç Barajı’na doldu. Bölgede incelemelerde bulunan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, görüntünün ürkütücü olduğunu söyledi.
Bahçe ve tarlalarda kullanıldıktan sonra gelişi güzel atılan zirai ilaç kutuları, yağmur sularıyla dere yataklarına oradan da Bayramiç Barajı’na taşındı. Barajda binlerce ilaç kutusunun olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, insan sağlığı için acil tedbir alınması gerektiğini söyledi. Başkan Pehlivan, “Görüntü korkutucu boyutta. Kazdağları’ndaki kar sularının da erimesiyle küçük dere ve çay yataklarına atılan binlerce ilaç kutusu da barajın belli noktalarında küçük adacıklar oluşturmaya başladı. Yıllardır üreticiyi bilinçlendirmeye, iyi tarım uygulamasını anlatmaya çalışsak da bir arpa boyu yol alamadık. Yöremizde sezonda yaklaşık 3 bin ton kiraz, 10 bin ton Bayramiç Beyazı ve 150 bin ton elma üretimi yapılmakta. Ayrıca kuru tarım ve sebze üretiminde kullanılan zirai ilaçlamaları da hesaba katarsak 10 binlerce ilaç kutusu dere ve çay yatakları ile baraja ulaşmakta. Yöre halkını bilinçlendirme çalışmalarımız sürse de görülen o ki, yeterli çalışma yapamamışız. Bu ürkütücü görüntünün yok olmasını arzuluyoruz" dedi.
Köylerde su alma ünitesi için de çalışma başlattıklarını hatırlatan Pahlivan sözlerini şöyle sürdürdü:
’Tabi bu iş bir hayli maliyetli bir proje. Bu sebeple üniversitenin de yardımıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na proje hazırlayacağız. Umarım bu projemiz rağbet görür ve kabul edilir. Bölgemizde çok geniş, küçük ölçekli meyve bahçeleri var. Üretici bulduğu her noktadan su alarak ilaçlama yapıyor. Boş kutuları da buralara bırakıyor. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Üreticiler atıklarını toplamıyor. Bu meseleyi mutlaka çözüme kavuşturmamız gerekir. İnsan sağlığı için bu meseleye mutlaka önlem almalıyız. Su çok önemli bir değer. Su hayat demek, bereket demektir. Suların kirlenmesini, mutlaka önlemeliyiz" dedi.