Bekir Bozdağ: 'HSYK seçimlerini bağımsız yargı kazandı'

Bekir Bozdağ: 'HSYK seçimlerini bağımsız yargı kazandı'

Hekimevi'nde yargıda Birlik Platformu üyeleriyle görüşen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çıkışta gazatecilerin sorularını cevapladı.

Demokratik bir seçimin gerçekleştiğini belirten ve seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Bozdağ, “Seçim sonuçlarına baktığımızda çoğulcu bir HSKY yapısı oluşmuştur.

Yargının içerisindeki bütün farklılıkların temsil edildiği bir sonuç ortaya çıkmıştır. Bu seçimde Türkiye'nin yargısı, hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız bir yargı anlayışı kazandı. Hakim ve savcılarımız, tekçi bir anlayışa, ideolojik bir yargı anlayışına 'hayır' demişlerdir. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuğa sahip çıkmışlardır. Sonuçların hayırlı olmasını diliyorum. Seçilen yeni üyelerimiz, hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına bağlı kalarak başarılı bir şekilde hizmetlerini yerine getireceklerdir” ifadelerini kullandı.

''Anayasanın 159. maddesinin değiştirilmesi zaruridir''

Bakan Bozdağ, HSYK seçim usulünün devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya,

“2010’da yapılan referandumdan sonra uygulanan seçim, ilk seçim olduğu için bunun sonuçlarını o gün itibariyle tam değerlendirme imkanı olmadı. Bugün gelinen noktada, bu seçim sonuçları değerlendirilecek ama bu seçim usulünün yargı içerisinde ayrışmalara, kutuplaştırmalara yol açtığına hiç şüphe yok. Bu seçim usulünün, sonuç ne olursa olsun değiştirilmesinde, Türkiyemiz açısından, hukuk devleti açısından, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından fayda vardır. Yargının politize olmaması için, ayrışmaması için, hukukun üstünlüğüne sadakatle bağlı kalarak yoluna devam etmesi için Türkiye'nin, anayasanın 159. maddesini değiştirmesi zaruridir. Her zaman söylüyoruz. Buradan muhalefet partilerimize de çağrıda bulunuyorum. Gelin anayasanın 159. maddesini birlikte yazalım.
Türkiyemiz’e yaraşır, yakışır hale getirelim.Geçmişte seçim usulünün çok faydalı olacağına inanarak bu değişiklikleri yaptık ama gelinen noktada baktığımızda bunun pek çok sıkıntılar ortaya koyduğu da tartışmasızdır. O zaman iyi niyetle öngördüğümüz sonuçlar ortaya maalesef çıkmıyor. Onun için yargıyı bütünleştirecek, birleştirecek ve daha güçlü noktaya taşıyacak, hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına hizmet edecek, politize olmaktan, ideolojilere teslim olmaktan, teslim edilmekten kurtaracak bir noktaya taşıyacak yeni bir sistemi Türkiye'nin tartışması ve bu anlamda Anayasa'nın 159. maddesini değiştirmesinde fayda vardır. Siyasi partilerimiz bu noktada bir anlayış birliğine varırsa biz her zaman bu konuda adım atmaya hazırız” şeklinde cevap verdi.

''Hiçbiri bağımsız aday değil, hepsi tam bağımlı adaylar...''

“Hakim ve savcılarımız, bir cemaatin yargı üzerinde kurmak istediği hegemonyaya ‘hayır’ dedi” diyen Bozdağ, şöyle konuştu:

“Seçim sonuçlarına baktığınız zaman, YARSAV bir listeyle girdi, Yargıçlar Sendikası da onu destekledi. Ortaya çıkan sonuçlara baktığınızda 'YARSAV' diye bir şey pek gözükmüyor. Kamuoyu, bağımsız aday olarak bazı isimleri nitelendirdi. Özellikle bazı gazeteler bile bile 'bağımsız aday' dediler. Halbuki hiçbiri bağımsız aday değil, hepsi tam bağımlı adaylar. Nereyle bağımlı olduğunu da bunu yazanlar, çizenler, manşete çekenler bizden daha iyi biliyorlar. Yargı milletin yargısıdır. Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, hukukun üstünlüğü hepimizin güvencesidir, demokrasinin sigortasıdır, insan haklarının güvencesidir, temel hak ve hürriyetlerin güvencesidir, her türlü hak ve hürriyetin güvencesi ve sigortasıdır.

Eğer yargı bir cemaatin veya bir ideolojik grubun eline geçerse demokrasinin de hukuk devletinin de yargı bağımsızlığının, tarafsızlığının da güvencesi ortadan kalkar. Biz bunu her defasında söylüyoruz, 'kimsenin yargısı olmasın, milletin yargısı olsun' diyoruz. Hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına sadakatle bağlı kalarak hizmet etsin istiyoruz. Ben bu seçimi o açıdan da önemli görüyorum. Hakim ve savcılarımız kendileri üzerine yapıştırılan yaftayı da kaldırıp atmışlardır. Yargı üzerindeki bir cemaatin kurmak istediği hegemonyaya hakim ve savcılarımız 'hayır' demişlerdir. 'Biz bir cemaatin değil, milletin yargısıyız' diye karar vermişlerdir. Ben bu kararın milletimiz ve demokrasimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”