Beşir Ayvazoğlu: "külliye, Geniş Bir Kavramdır, Bir Binadan İbaret Değildir’’

Beşir Ayvazoğlu: "külliye, Geniş Bir Kavramdır, Bir Binadan İbaret Değildir’’

Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu, külliye tartışmalarına değinerek, “Külliye daha geniş bir kavramdır. Bir binadan ibaret değildir” dedi.
Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu, Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, külliye tartışmalarıyla ilgili açıklamalar yaptı.
İstanbul’a ilk kez 1969’da geldiğini ifade eden Gazeteci Yazar, Beyazıt denildiğinde ilk Sahaflar Çarşısı’nın akla geldiğini söyleyerek o dönemin sahaflarını şu sözlerle anlattı:
“Sahaflar Çarşısı her kitabın bulunabileceği bir çarşıdır. O dönem ki sahaflar kime ne kitap verileceğini bilirlerdi. Tok gözlü sahaflar derlerdi. Şimdi de o çarşıda bir ya da iki gerçek sahaf vardır. Günümüzde bazı sahaflara da ‘sahaf-ı bi insaf’ diyorlar, ‘İnsansıf sahaflar’. Çünkü zaman zaman kitapların fiyatını yükseltiyorlar.”
“KÜLLİYE, BİR BİNADAN İBARET DEĞİLDİR”
Ayvazoğlu, Beyazıt’ın bugünkü ismini Sultan II. Bayezid’in yaptırdığı külliyeden aldığını belirttiği konuşmasında, “Külliye; cami, medrese, hamam ve kervansaray demektir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, sarayın yerine külliye ismini vermek istiyor. Çünkü külliye daha geniş bir kavramdır. Bir binadan ibaret değildir. Etrafında başka ihtiyaçlara cevap veren bir sürü yapı vardır” diye konuştu.
Beyazıt’ın İstanbul’un kalbi olduğunu belirten Beşir Ayvazoğlu, entelektüel hayatın nabzının burada attığına dikkat çekerek tarihi meydanın dününü ve bugününü katılımcılara görsellerle anlattı.