Beyaz önlüklüler isyanda! 2013'ten bu yana 67 bin sağlık çalışanı şiddet gördü!

Beyaz önlüklüler isyanda! 2013'ten bu yana 67 bin sağlık çalışanı şiddet gördü!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Bu böyle gitmez" diyerek meslektaşlarının güvenli bir ortamda hizmet vermelerini sağlayacak düzenlemelerin TBMM'nin öncelikli gündemi arasında yer alacağını söyledi.... 

İstanbul Bahçelievler'deki bir özel hastanede çalışan Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret Hacı Osman'ın hastası tarafından vurularak hayatını kaybetmesi sağlıkta şiddeti yeniden gündeme getirdi. 

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında 7 bin 644 sağlık personeli, hasta veya hasta yakınlarının şiddetine uğradı. Bu personelin 5 bin 746'sı sözel şiddet görürken, bin 898'i ise fiziksel şiddete maruz kaldı.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2013'ten 2018'in ilk 6 aylık dönemine kadar ise 67 bin 927 sağlık personeli şiddete maruz kaldı. Bu rakamın 47 bin 814'nü sözel şiddet oluştururken, 20 bin 113'ü ise sağlık personeline hasta veya hasta yakınları tarafından uygulanan fiziksel şiddet oluşturdu. 

İlk hedef hekimler 

2013-2017 arasında sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarda en fazla şiddeti hekimler gördü. 34 bin 634 hekime bu dönemde şiddet uygulandı. Hekimleri 21 bin 706 ile hekim dışı sağlık personeli, 5 bin 126 ile sözleşmeli şirket çalışanı, 4 bin 203 ile idari hizmet personeli ve bin 443 ile diş hekimleri takip etti.

1690 mahkûmiyet

2013-2017 arası olayın geçtiği birimlere bakıldığında ise ilk sırada poliklinikler geldi. 19 bin 751 personel, şiddeti polikliniklerde gördü. Poliklinikleri 19 bin bin 110 kişi ile acil servisler takip etti. 

Suç türlerine bakıldığında 01 Ocak 2016-30 Haziran 2018 tarihleri arasında, sağlıkçılara yönelik bin 279'u hakaret, 593'ü tehdit, 241'i kasten yaralama, 31'i mala zarar verme, 4'ü cinsel taciz, 1'i cinsel saldırı ve 118'i diğer suçlar olmak üzere 2 bin 267 suçtan bin 589 kişi hakkında dava açıldı. Dava sonunda bin 690'ına mahkumiyet kararı verildi, 469'u berat etti. 61'nin davası ise düştü. 30 kişi hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararı çıkarken, 17 kişide ise uzlaşma yoluna gidildi. 

Meslektaşları kınadı

İstanbul Tabip Odası üyeleri, Dr. Fikret Hacıosman'ın çalıştığı hastane önünde toplanarak yaşanan acı olayı protesto etti. Grup adına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu şunları söyledi: "Bir hekimin hastane içerisinde ateşli silahla öldürülmesi önlemlerin yetersizliğini göz ardı edilemeyecek, ertelenemeyecek acil bir sorun olduğunu apaçık göstermektedir. Sağlık çalışanları şiddet vakalarına tahammüllerini çoktan kaybetmişlerdir."

Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu ise yaptığı açıklamada, "Bu olaydan sonra artık hekimlerin bireysel silahlanma hakkı ve çeşitli eylemler dahil olmak üzere her türlü tepkisini değerlendireceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz" denildi. 

BAKAN KOCA: MECLİS'İN İLK GÜNDEMİ

'Bu böyle sürmez'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Arjantin'in Mar del Plata şehrinde yapılacak G20 Sağlık Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere hareketinden önce, Esenboğa Havalimanı'nda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Meslektaşlarının güvenli bir ortamda hizmet vermelerini sağlayacak düzenlemelerin TBMM'nin öncelikli gündemi arasında yer alacağına işaret eden Koca şunları söyledi:

"Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son halkası olan bu menfur hadise karşısında üzüntümüz tarifsizdir. Bu böyle süremez, TBMM'nin yasama döneminin ilk gündemlerinden biri konuyla ilgili yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi olacaktır. Ayrıca İçişleri ve Adalet bakanlıkları ile koordineli olarak hukuki ve icrai çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Gözyaşlarıyla uğurlandı

İstanbul Bahçelievler'de bulunan özel bir hastanede hastası tarafından silahla vurularak öldürülen psikiyatri uzmanı doktor Fikret Hacıosman, dün mesai arkadaşları ve sevenlerinin gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

Hacıosman için dün Bahçelievler Mehmet Ülker Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazı öncesi Hacıosman'ın eşi Mutlu Esentürk Hacıosman ve kızı Beril Zeynep Hacıosman taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine ise ailesinin yanı sıra Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, hastane çalışanları, doktorlar, İstanbul Tabip Odası üyeleri ve Hacıosman'ın yakınları katıldı. Cenazeye katılanların bazıları doktor önlüğü giydi, bazılarının boynunda stetoskop vardı. Hacıosmanın cenazesi, ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Küçükçekmece Yeni Kanarya Mezarlığı'nda toprağa verildi. -GÖKHAN KAM İstanbul

Tutuklu yargılama isteği

Basına yansıyan haberlere göre, 2005'ten bu yana en az 11 doktor sağlıkta şiddet sonucu hayatını kaybetti. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlara verilen cezaların caydırıcı olmasını, şiddet uygulayan kişiler için tutuksuz yargılamanın söz konusu olmamasını istiyor. Yapılacak düzenlemelerin tutukluluğu esas alacağı belirtiliyor.

Dr. Fikret Hacıosman'ı tabancayla vurarak öldüren 18 yaşındaki Serhat T., dün Bakırköy Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan tutuklandı. 

Psikolojik tedavi gördüğü ve Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu yaşadığı öğrenilen Serhat T.'nin yanındaki silahın babasına ait olduğu belirlendi.