"Bir sanat satışından elde edilen en büyük miktar"

"Bir sanat satışından elde edilen en büyük miktar"

Microsoft’un kurucularından Paul Allen’ın büyük sanat koleksiyonu rekor fiyata satıldı. İçinde Paul Cézanne’den Vincent Van Gogh’a çok sayıda büyük ismin eserinin yer aldığı koleksiyon toplam 1.5 milyar dolara satıldı.

The Guardian’da yer alan habere göre açık artırmanın gerçekleştiği Christie’s müzayede evi, eserlerin satıldığı toplam miktarın tek bir sanat açık artırmasında elde edilen en büyük miktar olduğunu söyledi. 

2018’de hayatını kaybeden Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın talebi üzerine koleksiyondan elde edilen gelir bağış içini kullanılacak. 

500 yıldan önceye giden eserlerin de yer aldığı koleksiyondaki eserleri Allen kendisi seçmişti. 

Açık artırmada satılan bazı eserler de tek başlarına rekor kırdı. Örneğin Georges Seurat’ın 1888 yılında yaptığı “Les Poseuses, Ensemble” isimli tablo, bir Seurat eseri için rekor kırarak 142.9 milyon dolara satıldı. 

Cezanne’ın La Montagne Sainte-Victoire isimli manzara tablosu da rekor kırarak 137.8 milyon dolara satıldı. Gustav Klimt’in 1903 yılından Birch Forest isimli eseri de bir Klimt eseri için rekor kırarak 104.9 milyon dolara satıldı.