Bu e-postadaki linki tıklayan yandı!

Bu e-postadaki linki tıklayan yandı!

Son derece kurumsal hizmet veren PTT kargo adıyla gelen bir e-posta, aslında PTT Kargo ile hiçbir alakası olmamasına rağmen, @ptt-posta.info adresinden gelen, "... tarihinde kargonuz teslim edilememiştir" konulu bir içerikle, e-posta da yer alan linki tıklayan birçok kişinin bilgisayarlarına virüs bulaştırıyor.

Bilişim sektörünün önde gelen firmalarından Profornet'in Bilgisayar Yazılım ve Proje Koordinatörü Refik Erhan Göver, son günlerde Türkiye genelinde hızla yayılan virüse karşı, kullanıcıları dikkatli olmaya çağırdı.

"Gelen Dosyayı Açmadan Önce Bir Kere Daha Düşünün!

Kişisel verileri şifreleyen ve temizlenmesi zor bir virüs olan "Cryptolocker" saldırılarının, kurumsal firmalar için maddi ve manevi olarak inanılmaz zararlar verdiğini belirten Göver, ".exe" veya tanımadığımız uzantılı bir dosyaya çift tıklamadan önce mutlaka bir kez daha düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

"Virüsün aktif olmasından sonra bilgisayarınızın açılış sayfasına, "Tüm dosyalarınız şifrelenmiştir, Dosyalarınızı tekrar elde edebilmek için 800- 1000 $ (USD) para talep edilmektedir" uyarısını da pervasızca yazabilen Rus menşeli hackerler olduğuna dikkat çeken Göver, bilgisayardaki verilerin yedeğini almanın önemine vurgu yaptı.

"Daha fazla Kullanıcı Mağdur Olmasın"

Günümüz şartları gereği, sadece harici bellek üzerinde yedek almanın yeterli olmadığını belirten Göver, günlük olarak Cloud teknolojisi sayesinde ücretli veya ücretsiz depolama alanlarında da yedek alınabileceğini iletti.

PTT kargo'dan herhangi bir gönderi beklememesine rağmen sırf merakından e-postayı açtığını ve bu merakından dolayı ilk günden onlarca müşterisinin mağdur olduğunu bildiren Göver, daha fazla kullanıcının mağdur olmaması için yapılan uyarıların mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade etti.


PTT'DEN MÜŞTERİLERİNE ÇOK ÖNEMLİ UYARI

PTT Genel Müdürlüğünce, bazı vatandaşların mail adreslerine PTT tarafından gönderilmiş gibi virüs içeren "oltalama mail" gönderildiği belirtilerek, vatandaşlardan, mağdur duruma düşmemeleri için gerekli dikkatin gösterilmesi istendi.
PTT'den yapılan açıklamada, PTT AŞ tarafından yapılan inceleme sonucu, bazı vatandaşların mail adreslerine PTT tarafından gönderilmiş gibi, virüs içeren "oltalama mail" gönderildiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

Söz konusu maildeki linkte, Kuruma ait gönderi takip sayfasının kopyalanarak hazırlanan sayfa üzerinden "Adres Değişiklik Formu"nun indirilmesinin istendiği ve formun indirilmesi için tıklandığında dosya içinde bulunan virüsün (zararlı yazılım) kişinin bilgisayarına bulaştığı uyarısında bulunulan açıklamada, "Bu mailin PTT müşterisi olan veya olmayan vatandaşa gönderilerek vatandaşların mağdur duruma düşürülmemesi için gerekli dikkatin gösterilmesi, şirketimizden geliyormuş gibi görünen bu tür maillere itibar edilmemesi gerekmektedir" ifade kullanıldı.