Bu iş ayda 8 bin lira kazandırıyor

Bu iş ayda 8 bin lira kazandırıyor

Soğuk havayı da fırsat bilen seyyar satıcıların yeni gözdesi taze sıkılmış meyve suları.

İstanbul’un yoğun semtlerinde vatandaş, ayak üstü ve ucuz yollu bir bardak meyve suyu içip yoluna devam ederken, seyyar piyasada 1 ila 5 lira arasında değişen fiyatlarla günde 200 bardaktan fazla satış yapılıyor. İşin karı da kendi gibi şifalı. Meyveler, İstanbul halinden kasası ortalama 20 liradan alınıyor. Günlük kazanç ise 200 liradan fazla.




AYDA 8 BİN LİRA KAZANÇ

Yeni Şafak'tan Orhan Orhun Ünal'ın haberine göre, satıcılar ayda 4 bin lira gelirlerinin olduğunu söylese de çevre esnafın gözlemine göre ayda 8 bin liraya para demiyorlar.

Hal böyle olunca, adım başı bir satıcı görebildiğiniz gibi, yerleşik esnaf da bu işe yönelmiş durumda. Tavuk dönerci, tuhafiyeci, çay evi dükkanları kapanıp, önleri rengarenk meyvelerle dolmuş.

12 SAATTE 200 BARDAK SATILIYOR

Bekir Soylu, Sultanahmet'te 12 saatte 200 bardak meyve suyu satıyor. Bu işin tuttuğunu dile getiren Soylu, “Eskiden köşe başında 1 kişi varken şimdi 5 kişiyiz. Haliyle gelirimiz düştü” diyor.

''İŞ BULAMAYINCA SOKAĞA ÇIKTIK''

Muhammed Aydın, 6 ay önce başlamış işe. Daha önceki maceralarını ise şöyle anlatıyor: “Hani derler ya, bir baltaya sap olamadım. İşte onlardanız, su arıtma cihazı pazarladım, anketörlük yaptım, bundan önce garsondum. İş bulamayınca sokağa çıktık.” Aydın, kayıtdışı ve zabıtaların hedefinde bir işi olduğunu hatırlatınca şöyle diyor: “Bu arabayı 600 liradan aldım, bardak, kağıt, meyve suyu sıkacağı 300 lira, meyveler haftalık maliyeti 300-400 civarı. Bizim sermayemiz de bu. Asgari ücretten fazlasını görmedik. Şimdi ayda 2-3 bin lira kazanıyoruz.”

''ARTIK BEN DE PATRONUM''

Aydın, bu işin kendisine neden iyi geldiğini ise şöyle anlatıyor: “Kendi işim, kendi kazancım, patronum yani. Şimdi zabıta gelsin, yaksın, yıksın, yine gelirim. Olmadı kucağımda satarım ama yine yaparım.”

''BİZİM İŞİN DE BİR ANLAMDA MAFYASI VAR''

Muhammed Aydın, şimdilik Yenikapı ve çevresinde çalışıyor, Beyoğlu ve özellikle Beşiktaş civarını yoklamış ama barındırmamışlar. “Yerlerinde durursan kovmak değil, yaşatmazlar bile” diyerek devam ediyor: “Çünkü, bu bölgelerde çalışanlar ayda 10 bin liradan aşağı kazanmaz. Bizim işin de bir anlamda mafyası var. Sizin öyle bir köşede gördüğünüz sokak satıcılarının çoğu, kardeşi, akrabası, eşi çocuğu ile çalışır. Bir tezgahtan 5 kişi nemalanır. Malını satsın-satmasın önemli değil, amaç mekanı boş bırakmamak.''