Burhan Kuzu'dan Başkanlık yorumu

Burhan Kuzu'dan Başkanlık yorumu
Burhan Kuzu, "Bu modelin asıl hedefi, parlamentoyu güçlendirmek, milleti temsil edenleri güçlendirmek. Yanlış anlaşılmasın adı başkanlık ama asıl hedefi bu. Cazip olan tarafı yürütme bakamından devamlılık var, koalisyonlara paydos demesi var" dedi.

"ORAYI BABAM DA YÖNETİR"

Bir gazetecinin ’Koalisyon kötü mü’ diye sordu ve Avrupa’dan örnekler verdi. Bunun üzerine Kuzu, "Belçika, Danimarka, İsviçre dediğin 4-5 milyonluk ülke. Konya kadar toprak, orayı babam da yönetir. Senin başında IŞİD yok, Kobani yok, başında Kemal yok. Türkiye’nin bulunduğu bölge ora gibi mi? 70 bin dolar kişi başına düşüyor. Bizdeki hiçbir koalisyon hükümetinde yüzde 3’lük bir kalkınma yakalyamamış. En düşük Türk siyasi tarihinde İsmet Paşa’nın dönemidir, o da 1945’lerde 2’nci Dünya Savaşının etkisidir. Aynı dönem biz geldiğimiz 2002’deki Türkiye’de aynı kalkınma hızı vardı. Ha savaş dönemi, ha koalisyon dönemi. 1999’da deprem oldu, gelen deprem paralarını o günkü hükümet memura maaş parası olarak dağıttı. Manipülasyon çok, medya patronları koalisyon istiyor. İşlerine geliyor çünkü, ihaleden pay almak için Başbakanı korkutuyor. ’Koalisyon ortağının birisini çekerim, ser bilirsin istersen verme’ diyor. Yüzde 5-10 almış parti, 20 tane vekili var, 10 tane bakanlık istiyor, anahtar onda. Sonra bakıyorsun 1 sene geçmiyor yeni bir hükümet kuruluyor" dedi.

Başka bir gazetecinin ’Sizin önerdiğiniz sistem ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerdiği sistem arasında fark var mı?’ yönündeki soruya Kuzu, "Aynısı. Muhalefet liderleri sanki bunu farklıymış gibi söylüyor. Benim çalışmalarım Sayın Cumhurbaşkanımızda epey bir süredir var. Peşin hükümlülük olunca Cumhurbaşkanımızın şahsına karşı, ’acaba kafasında başka bir formül mü var’ diye şeytan dürtüklüyor muhalefeti. Ben Özal için danışmanlık yaptığım zaman Özal için bunları söylüyorlardı, sonra Demirel geldi, Demirel beni Köşk’e çağırdı, bu konuda bilgi aldı, ’Demirel’de var bir şeytanlık herhalde’ dediler, onu da kabul etmediler, Çiller bir ara söyler gibi oldu. Ne zaman birisi bu sistemi söylese kişisel gibi anlaşılıyor, Türkiye’ye yazık oluyor" diye cevapladı.

"CİNLERİM TEPEME GELİYOR

Kuzu, "Dese ki bana muhalefet, ’bu yönetimde parlamento çok güçlü, yürütme zayıf kalır, bu başkanın hali ne olur’ bu manada algılansa ona bir şey demem. ’Diktatörlük gelir’ denildiği zaman benim cinlerim tepeme geliyor. Diktatörlükler parlamenter modele çok daha müsait. Kanun da yürütmenin elinde, bakanlıklar elinde, bürokrasi de onun elinde"dedi.

Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Gelecek olan başkanlık olan modelinde belki 2 kez sağ, 1 kez sol gelir diyelim,Amerika’dakini örnek olarak gösterirsek. Şimdikinde hiç gelemiyorlar. Belki orada şansları olur. Bunu söylediğimizde farklı anlıyorlar ama ben yürükten söylüyorum. Türkiye için iyi olur. Bu parlamenter model, koalisyonlara gebe modeldir. Ben zamanı gününü bilemem. İlk koalisyonda 6 ayda bütün birikimler biter. Tayyip Bey biriktirdi, Davutoğlu dolduruyor, koalisyon gelir bitirir.Ne zaman ben bilemem. Bu model risk modelidir."

AK Parti ile HDP arasında ittifakın mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine Kuzu, "Şuan artık zaten yapılacak olan değişiklik hem yetişmez hem de uygulanmaz. Böyle bir ittifak da ben duymadım. Onlar zaten kararlarını vermişler seçime parti olarak girecekler, kararlarını vermişler"diye cevapladı.