Bursa'da bir ilk! Çocuk hastalara kök hücre nakli başladı!

Bursa'da bir ilk! Çocuk hastalara kök hücre nakli başladı!

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Adalet Meral Güneş başkanlığında Prof. Dr. Birol Baytan; Doç. Dr. Melike Evim Sezgin; Terapötik Aferez Teknik Sorumlusu Biyolog Ali Gül, hemşireler Dilek Yalçın, Serpil Aksu Özübek, Leyla Yüksel; Psikolog Arzu Kantarcıoğlu ve Diyetisyen Elif Özkeleş'ten oluşan ekip, ilk kök hücre naklini gerçekleştirdi.


Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda, Akut Lenfoid Lösemi (ALL) tedavisi görmekteyken hastalığı tekrarlayan 6 yaşındaki kız çocuğuna, 9 yaşındaki kardeşinden toplanan kök hücreler başarıyla nakledildi.

"GÜNEY MARMARA İÇİN TARİHİ BİR GÜN"
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Adalet Meral Güneş, çocuklara yapılan kök hücre naklini "Güney Marmara Bölgesi için tarihi bir gün" olarak değerlendirdi.

Prof. Dr. Adalet Meral Güneş, çocukluk çağında özellikle doğuştan gelen bağışıklık sistemi hastalıklarında, çocukluk çağı lösemilerinde, metabolik hastalıkların bir bölümünde ve belirli kanserlerin tedavisinde artık kök hücre naklini de uygulamaya başladıklarını belirterek, "Bundan sonra Güney Marmara'da HLA doku grubu uygun akrabalardan kök hücre nakillerini yapabileceğiz. Bu bölge için çok önemli bir olay oldu. Çünkü daha önce hastalar başka şehirlere gitmek zorunda kalıyordu. Bu da çok zahmetli ve yorucu bir süreçti. Bu nedenle bölgemiz için tarihi bir gün yaşıyoruz" dedi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yetişkin hastalara kök hücre nakli ise yaklaşık 6 yıldır yapılıyor.