Bursa'da S plaka zaferi!

Bursa'da S plaka zaferi!

Edinilen bilgiye göre, bir turizm şirketi sahibi 2 yıl önce Harmancık’tan şehir merkezine yolcu taşıyan S plaka aracına 2 bin 200 lira para cezası kesilmesi ve aracının trafikten men edilmesi üzerine soluğu mahkemede aldı. Cezanın iptali için açılan davaya bakan Bursa 3. İdare Mahkemesi müracaatı reddetti. Bunun üzerine davacı avukatı Yasin Şener, Danıştay’a başvurdu. Yüksek mahkeme, söz konusu uygulamanın sadece korsan taşımacılığın önüne geçmek için yapıldığını, kanuni taşıma izni olan bir araca ceza kesilmesinin söz konusu olmayacağına karar vererek kararı iptal etti.

MAHKEME YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİ İPTAL ETTİ


Bu arada Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin taksi dolmuş ve servis araçlarına dair yönetmeliğinin 15. maddesinde geçen yıl haziran ayında yapılan değişikliğe mahkemeden iptal kararı çıktı. ‘Merkez ilçe harici ilçelerdeki S plaka sahipleri, sadece kendi bulundukları ilçeden şehir merkezine yolcu getirebilir’ şeklindeki kararı 3. İdare Mahkemesi yersiz buldu. Yeni Büyükşehir Kanunu'nun bütün ilçeleri kapsadığını ifade eden İdare Mahkemesi, yönetmeliğin iptaline hükmetti.


“DİĞER İLÇELERDEKİ SERVİS SAHİPLERİ MERKEZDE DE YOLCU TAŞIYABİLECEK”

Kararı değerlendiren davacı avukatlarından Kamil Açıkgöz, “Uzun zamandır Bursa’da servis taşımacılığı yapan şoför esnafının yaşadığı sıkıntılar vardı. Özellikle Büyükşehir yasasında yapılan değişikliklerden sonra tüm ilçeler büyükşehir sınırlarına dahil olmasına rağmen, merkez ilçe dışındaki ilçelerden taşımacılık yapan servis araçlarının merkez ilçelerde taşımacılık yapamayacağına dair Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yönetmelik değişikliği ile merkez ilçe dışındaki servis araçları Bursa merkezde taşımacılık yapamıyorlardı. Sadece kendi ilçelerinden Bursa merkeze yolcu taşıyabiliyorlardı. Bununla ilgili yapılan müracaatlarımıza rağmen idarece herhangi bir değişikliğe gidilmemesi üzerine mahkemeye dava açtık. Açılan dava sonucunda yönetmeliğin iptaline karar verildi. Mahkeme gerekçesinde yönetmelikle bu şekilde bir düzenleme yapılamayacağını, büyükşehir sınırlarının yeni düzenleme ile tüm ilçeleri kapsadığını bu sebeple böyle bir yönetmelik düzenlemesinin hakkaniyete aykırı olacağından yönetmeliğin iptaline karar vermiştir. Bundan sonra bu şekilde merkez ilçe dışındaki ilçelerde servis plakası sahibi olan şoför esnafı merkez ilçelerde de taşımacılık yapabilecektir” dedi.
Bu arada diğer ilçelerdeki servis plaka sahiplerinin şehir merkezine yolcu getirmesi halinde trafikten men ve para cezalarına çarptırıldığını ifade eden Açıkgöz, “Daha önce yapılan uygulamalarda, trafik denetlemelerinde merkez ilçe dışında servis plakası sahibi olup da merkeze yolcu taşıyan araçlar denetlemeye takıldıklarında, araçlarına para ve 60 gün süre ile trafikten men cezası veriliyordu. Bununla ilgili açtığımız davalar idare mahkemesi tarafından reddedilince Danıştay’a müracaat ettik. Yüksek mahkeme bu kararı bozdu. Yasal düzenlemenin korsan taşımacılığına yönelik olduğu, korsan taşımacılık yapan araçların trafikten men edilmekle cezalandırılacağını, ilçeden alınan S plaka sahibi kişilerin geçerli bir çalışma izni olduğu, bu sebeple yasada belirtilen ve korsan taşımacılık yapanlara uygulanan ceza ve yaptırımların resmi ve yasal çalışma izni olanlara ceza tatbik edilemeyeceğine ilişkin karar verilmiştir. Bundan sonra merkez ilçe dışındaki ilçelerden S plaka almış vatandaşlarımız, merkezde de çalışabileceklerdir. Bu uygulamadan sonra yapılacak yeni düzenlemeler de umarım mahkeme kararlarına uygun olacaktır” diye konuştu.