Bursa'ya çevreci ve akıllı fabrikalar geliyor

Bursa'ya çevreci ve akıllı fabrikalar geliyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yerel ve ulusal medya temsilcilerini iftar programında buluşturdu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, gerçekleştirdikleri projelerle Bursa'nın potansiyelini ortaya koymak istediklerini söyledi.

Bursa sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kurulan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesinin (TEKNOSAB) müteşebbis heyeti oluşturuldu.

10 milyar TL'ye mal olması beklenen bölgenin finansmanı yabancı fonlardan sağlanacak. Yeni nesil Organize Sanayi Bölgesi kesinlikle çevreye zarar vermeyecek, enerjisini de kendisi üretecek.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ortaya attıkları projenin 1 yıl gibi kısa bir sürede ete kemiğe büründüğünü belirterek, Bursa sanayisinin ve ekonomisinin gelecek 50 yılının yeni sanayi bölgesinde şekilleneceğini söyledi. Bursa'nın ekonomik veriler bakımından Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci büyük kenti olduğunu dile getiren Burkay, "Bundan 10 yıl önce üçüncü ile aramızda makas oldukça büyüktü. Şimdi aylar itibariyle üçüncülük ve ikincilik arasında gidip geliyoruz. Makas kapandı. Yeni bir sanayi bölgesi ve yeni bir yatırım hamlesi yapamamamız halinde önümüzdeki 10 yıl içinde sıralamada çok daha gerilere düşmemiz kaçınılmaz. Bursa ve sanayiinin fiziki olarak mevcut alanlarda büyüme şansı yok. Bu nedenle yeni bölge için ısrarlı olduk ve sağolsun ilgili bakanlarımızda bizlere destek verdiler ve kısa sürede önemli mesafeler katettik" dedi.

FABRİKALAR ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETECEK

Bursa-Karacabey arasında Badırga mevkiinde yaklaşık 13 milyon metrekarelik bir alanda kurulacak olan sanayi bölgesinin Türkiye'de eşi bulunmadığını ve ilk olacağını aktaran Burkay, "Dünyada birçok model araştırdık. Son 20 yılda en büyük atılımı Çin ve G. Kore ülkeleri yaptı. Örneklemeleri de o bölgelerden yaptık. Yeni sanayi bölgesi her yönüyle örnek bir bölge haline gelecek. İçerisinde mükemmeliyet merkezleri, lojistik köy, demiryolu ile limanlara bağlantı, otoban bağlantısı, uydu kentler gibi çok fonksiyonları olacak. Fabrika binaları akıllı olacak. Hem çevreye zarar vermeyecek hem de enerjisini üretecek. Bunun için tüm çatıları güneş panelleri ile kaplayacağız. Bölgenin kullanacağı enerjinin yüzde 20'ini bu şekilde karşılamayı hedefliyoruz" dedi.

RANTA GEÇİT YOK

Teknoloji OSB'de ranta kesinlikle izin vermeyeceklerini ısrarla vurgulayan İbrahim Burkay, "Kimse bu bölgeden arazi toplayarak rant elde edeceğini düşünmesin. Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bir iki ay içerisinde kamulaştırmalar başlayacak. Şahıslara ya da sanayiciye parsel verilmeyecek. Böyle bir uygulama olmayacak. Bilirkişi raporuna göre kamulaştırma yapılacak. Kamulaştırma bedelini BTSO ödeyecek. Yatırım yapacak sanayiciye arsa değil fabrika binası tahsis edilecek. Uluslararası fonlarla uzun zamandır görüşüyoruz. Önemli adımlar attık. Çok sayıda fon yatırımı fonlamak için beklemede. Sanayici öz sermayesine dokunmadan belirlenecek büyüklüklerdeki fabrika binasını alacak ve 20 yıl gibi uzun bir vadede taksitler halinde ödemesini yapacak. Bu şekilde hem sanayicinin sermaye kıtlığı sorununu çözeceğiz hem de yeni yatırım yapmasının önünü açacağız" diye konuştu.

YAKLAŞIK MALİYETİ 10 MİLYAR TL

Teknosab'da sektör kısıtlamasına da gideceklerini dile getiren Burkay, "Bölgede kesinlikle kirletici sanayiye yer vermeyeceğiz. Teknoloji ağırlıklı bir bölge oluşturmak istiyoruz. Büyük talep var. Bir kısıt yapmaz isek önünü alamayız. Burada bireysel çıkarlar hiçbir zaman olmayacak. Bir rant olacaksa o rant kent ve ülke ekonomisi adına olacak. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 1961 yılında bir ilki başararak Türkiye'nin ilk OSB'sini kurmuştu. İlkleri yapmaya devam ediyoruz. Yine bir ilki gerçekleştirerek Bursa ve ülke ekonomisine katkımızı artırmak istiyoruz. Türkiye'nin içinde bulunduğu orta gelir tuzağından çıkabilmenin yolu büyük yatırımlardan geçmekte. Her yıl 700 bin insanımıza iş bulmamız gerekiyor. Yeni alanlar açmaz, yeni yatırımlar çekmez isek bunu başarmamız mümkün değil. Gelişmiş hiçbir ülke dış sermaye almadan bunu başaramamıştır. Bunun için mutlaka ama mutlaka yabancı sermayeyi çekecek çalışmalar yapmalıyız. Bursa'da 3 otomobil fabrikası bulunuyor. Ülke ve kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bununla beraber ihracatta da lokomotif durumda yıllık 13 milyar dolar seviyesinde ihracatımız var. Bizim 2023 hedeflerinde Bursa ihracatı 75 milyar dolar öngörülüyor. Bugünkü yapı ile bunu gerçekleştirebilmek hayal. Ama yeni sanayi bölgesine çekebileceğimiz bir teknoloji yatırımı ihracat rakamlarımızı katlayacaktır" dedi.

YENİ OSB KENTİN ÇARPIK SANAYİSİNİ DE ŞEKİLLENDİRECEK

İbrahim Burkay, Teknosab'ın Bursa'nın merkezinde kalan ve çarpık bir yapıdaki sanayi bölgelerinin de ıslahı için önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bursa'da 13 OSB, 8 ıslah OSB ve çok sayıda sanayi bölgesi bulunuyor. Ama temelleri çok önce atılan bu bölgelerin plan anlamında doğru kurgulandığını söyleyebilmek zor. Belki o günün şartlarında böyle olması gerekiyordu ama bugün itibariyle sürdürülebilir durumda değiller. Ayrıca sanayi bölgeleri dışında da çok sayıda fabrika faaliyet gösteriyor. Valilik ve Bursa Büyükşehir belediyesi ile aldığımız kararla OSB'ler dışında üretim yapılmasının önüne geçeceğiz. Bursa ovasının daha fazla yıpranmasını istemiyoruz. Bu şekilde sanayi bölgelerine de çeki düzen verilmiş olacak" diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu başkanlığında oluşturulan müteşebbis heyette BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Remzi Topuk, Karacabey Belediye Bakanı Ali Özkan, BTSO yönetim kurulu üyeleri İsmail Kuş, Emin Akça, Fahrettin Gülener, Ferudun Kahraman, Aytuğ Onur, Hasan Gürses, Cüneyt Şener, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Kağan Yeşil ve sanayicilerden oluşan 15 kişi yer alıyor.