Bursa'da kaçağa uydudan takip

Bursa'da kaçağa uydudan takip
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 9 kişi ile 11 firmaya toplam 1 milyon 815 bin 976 TL para cezası kesti. Hafriyat ve inşaat atığı taşıyan 615 kamyonu uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine hassas GPS cihazı ile takip eden Büyükşehir Belediyesi, 1000’e yakın kamyonun daha sisteme alınması için denetimlere hız verdi.

Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, atık sularını doğal ortama bırakan firmalara uyguladığı online takip sisteminin ardından hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak doğaya dökerek çevre katliamına yol açan kişi ve firmalarla ilgili etkin bir denetim süreci başlattı. Özellikle dere kenarları ve verimli tarım alanlarına kaçak olarak dökülen hafriyatların önüne geçmek için Bursa genelinde 18 adet kontrollü hafriyat döküm sahası oluşturan Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı Çevre Kanuna göre idari yaptırım yetkisinin ardından hafriyat dökümü yapan kişi ve firmalar mercek altına alındı. Çevre Kanunu’nun 20. maddesine göre kaçak olarak hafriyat ve moloz dökümüyle çevre katliamına yol açan kişilere 42 bin 232 lira, firmalara ise 126 bin 296 lira para cezası uygulanırken, kent genelinde son altı ayda uygunsuz hafriyat dökümü yapan 9 özel kişiye 422 bin 320TL, 11 adet tüzel kişiliğe ise 1 milyon 393bin 656 TL idari para ceza uyguladı.

Hafriyat taşıyan araçların Büyükşehir Belediyesi’nden izin alması, bu belgeyi almak isteyenlerin ise araç takip sistemine girmesi gerekiyor. UKOME kararıyla hafriyat taşıyan araçlara, uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine hassas GPS cihazı takılması mecburi hale getirildi. Bugüne kadar 615 adet kamyon GPS’le takibe alındı. Bu alanda çalışan bine yakın kamyonun daha sisteme alınması için çalışmalar sürüyor.