Bursa’nın atıkları temiz enerjiye dönüşüyor

Bursa’nın atıkları temiz enerjiye dönüşüyor

Türkiye’de, İstanbul’un ardından en fazla sanayi ihracatının gerçekleştiği Bursa, iklim krizine karşı çevre yatırımlarını artırarak, rotasını rüzgar, güneş ve su gibi yenilenebilir enerjiye çevirdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ekibiyle ‘Yazar Buluşmaları’ kapsamında buluştuk ve kentteki temiz enerji çalışmalarını yerinde inceledik. Bursa Büyükşehir Belediyesi çoğunu yap - işlet - devret modeliyle yaptığı HES, GES, çamur yakma ve entegre katı atık sistemleriyle, enerji tüketimini kendi ürettiği temiz kaynaklarla sağlamaya başladı. 

Başkan Aktaş, öncelikle Büyükşehir Belediyesi olarak tükettikleri enerjinin önemli bir kısmını üretmeyi planladıklarını vurgulayarak kurdukları yeni nesil enerji sistemlerini anlattı. Aktaş, “HES yatırımları ile arıtma tesislerimizde tükettiğimiz enerjinin yüzde 15’ini karşılar duruma geldik. Yine metro istasyonlarının çatılarına kurduğumuz güneş panelleri ile 30 istasyonun da devreye alınmasıyla istasyon iç ihtiyaçlarının yüzde 47’sini güneş enerjisinden sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı. 

Atıktan elektrik 

Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisi’ne yaklaşık 25 milyon dolarlık yatırım yapılmış. Tesiste hem elektrik enerjisi üretiliyor, hem de sahaya giden atık miktarı yarı yarıya düşürülüyor. Biyogaz tesisinde ilk tank da devreye alınmış durumda. Böylece bugün saatte yaklaşık 2 megawatt üretilen enerji üretim kapasitesinin, yıl sonuna kadar yaklaşık 12 megawatt/saate ulaşması hedefleniyor. Bir başka deyişle, atıktan üretilen elektrikte yaklaşık 75 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanmış olacak. 

Çamurdan elektrik 

Başkan Aktaş, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2018 yılında üretime başlayan çamur yakma tesisiyle arıtmadan çıkan çamuru enerjiye dönüştürdüklerine de dikkat çekti. Aktaş, “Günlük 400 ton kapasitesiyle Türkiye’de ilk olan yakma tesisimizde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 11 ileri arıtma tesisinden gelen çamur tamamıyla yakılıyor. Tesis devreye alındığından itibaren yaklaşık olarak 500 bin ton çamur bu sayede bertaraf edilirken, önemli bir çevre sorunu da ortadan kaldırılmış oldu” dedi. 

HES ve GES’ler artacak 

Bursa, kente su getiren ana isale hatları içerisinde akan suyun gücünden de faydalanıyor. Buradan elektrik enerjisi ürettiklerini anlatan Aktaş, Doğancı Barajı’ndan gelen suların Dobruca Arıtma Tesisleri’nde arıtıldıktan sonra aktarılan üç ayrı su deposu girişinde HES kurulduğunu ifade etti. Bu çalışmasıyla da Türkiye’ye örnek bir model oluşturulmuş. BUSKİ’ye ait batı arıtma, doğu arıtma ve iki su deposunun üzerine güneş enerji santrali kurduklarını da hatırlatan Aktaş, “3 HES ve 4 GES yatırımıyla tesis yıllık enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılar hale geldi. Bu santrallerde hizmete alındığı tarihten bugüne kadar 56.664.071 kwh’lık elektrik enerjisi üretildi. Önümüzde süreçte 5 adet HES ve 3 adet GES tesisi daha hayata geçirilecek. 30 Bursaray istasyonunun çatısına yıllık yaklaşık 2 megavat kapasiteli santral kurduk. 30 istasyonda kurulum tamamlanırken, Organize Sanayi ve Acemler istasyonlarında enerji üretimine başlandı. 28 istasyon ise kısa zamanda üretim için devreye alınacak. İstasyonlarda güneşten elde edilecek enerjiyle, istasyon ihtiyaçlarının yüzde 47’si güneş enerjisinden karşılanacak” dedi. 

Kaynak: Mlliyet