BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TÜREL’DEN ALANYA YATIRIMLARI

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TÜREL’DEN ALANYA YATIRIMLARI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya’da ASAT hizmet binasını açılışının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Alanya’nın problemleri ve çözümü konularında gazetecilere bilgi veren Türel, Alanya için kanalizasyon, yağmur suyu hattı ve su arıtma konularında 65 milyon liralık yatırım yapıldığını ve özellikle arıtma tesisi rehabilitasyonunu turizm sezonundan önce tamamlanacağını söyledi.
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Milletvekili Sadık Badak, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer’in ve ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’in de katımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Türel, Alanya’nın Mayıs ayı sonuna kadar arıtma rehabilitasyon çalışmalarının tamamlanacağını söyledi.
30 MİLYONLUK YATIRIM
Bugüne kadar kokan Alanya’dan bahsetmenin kendisini üzdüğünü ancak bu problemin çözümünü paylaşmaktan da büyük sevinç duyduğunu söyleyen Türel “ Kokan Alanya’yı, mis gibi kokan Alanya haline getiriyoruz. Bunları hep birlikte yaşadık. Tüm bu çalışmalar turizm sezonuna kadar inşallah tamamlanacak. Mayıs sonunda rehabilitasyon çalışmaları tamamlanmış olacak. Bu yatırımlar 39 milyon liralık bir yatırımı gerektiriyor. Üç ayda,dört ayda bu yatırımı yapabilir hale geldik ve yapıyoruz. Büyükşehir yasası altyapı sorunların çözülmesiyle ilgili bir yasa. 2016 yılı içinde 15 kilometre kanalizasyon şebeke hattı yapacağız. Kestel, Mahmutlar, İncekum ve Küçükhasbahçe içme suyu tesisi yatırımlarını da bu kapsamda inşallah tamamlayacağız” dedi.
“MİSLİ MİSLİ YATIRIMLAR BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA GELİYOR”
15 kilometrelik kanalizasyon hattının yatırım miktarının 4 milyon 50 bin lira, İçme suyu tesisi yatırımlarının 21 milyon 764 bin lira olduğunu kaydeden Başkan Türel “ Alanya’ya bir kaç ay içinde altyapı miktarı 21 milyon 764 bin içme suyu, 4 milyon 50 bin kanalizasyon ve yağmur suyu, arıtma 39 milyon olmak üzere toplamda 65 milyon yatırım yapılacak. Bu müjdeleri bugün paylaşabilir durumdayız. Mahmutlar-Alanya artık kokmayacak diyebiliyoruz. Büyükşehir yasası olmasaydı bunlar mümkün olabilir miydi. Küçük tartışmalar yaşanıyor zaman zaman. Büyükşehir belediyesi ilçe belediyesinin yüzde 30’unu alıyor deniyor, aldığını söylüyorsunuz da verdiğini neden söylemiyorsunuz. Hesap ortada, devredilen borçları söylemiyorsunuz, kesilen gelirleri söylüyorsunuz bu hakça bir yaklaşım değil. Bunu söyleyenler kesinti noktasında doğru söylüyor olabilir ama yatırımları neden eksik söylüyorlar. Dolayısıyla bugün büyükşehir belediyesi yasası sayesinde belki yüzde 30’luk gelir eksiliyor ama misli misli fazlası yatırımlar ilçelere geliyor” diye konuştu.
“DERTLENİNCE, DERT ORTADAN KALKAR”
Türel konuşmasına şöyle devam etti: “ Manavgat ziyaretimde söyledim cadde tartışmaları yaşanıyor. Cumhurbaşkanımız da söyledi. ‘ Sevsinler seni derler’ adama hesap ettik Alanya ve Manavgat ta toplam cadde reklam geliri 2 milyon 200 bin lira. Bizim yaptığımız temizlik peyzaj kontrol hizmetleri bunun misli misli üzerinde. Bu caddelerde sigara izmaritlerini neredeyse havada yakalayıp tutuyorlar. Bu büyükşehir farkı. Antalya’da da devamlı kontrol ediyorum. Ben o, Arnavut kaldırımların arasında sabah erken saatte çıkar sigara izmariti ararım. Dertlenince ortadan derdi kaldırırsınız, bu çalışmada disiplin önceliğimiz. Ne mutlu ki bu hizmetleri daha kaliteli bir şekilde verebiliyoruz. Biz sadece bakım temizlik hizmetlerinde aldığımız gelirlerin fazlasını seve seve harcayacağız. Ama yeni yatırımlarda planlıyoruz, bunları da paylaşacağız. Her şey eskisinden daha güzel olacak.”
HODRİ MEYDAN
Alanya’nın büyükşehir hizmetleri açısından her şeyin eskisinden daha güzel olacağını vurgulayan Başkan Türel, “ Bu çalışmalar en hızlı şekilde yapılabiliyorsa bu Alanyalıların bize verdiği destek sayesinde. Biz vaat edip unutanlardan hiç olmadık, bunu borç bildik. Bundan birileri rahatsız olabilir, biz alışkınız hep memleket kazansın dedik. Alanya kazanacaksa, Menderes Türel kaybetmeye hep razı geçmişte de böyle yaptık, kaybettik ne yapalım. Ama insanlar kaybederken de kazanabiliyorlar. Hizmet edemeyenler ancak siyasetle kendi beceriksizliklerini unutturmaya çalışırlar. Hadi gelin hizmette yarışalım. Hodri meydan, yapamazlar çünkü çalışmak lazım. İşte gördük 2004-2009 arası 5 sene çivi çakılmadı. Olan Antalya’ya oldu o yüzden söyledim. Alanya için çok şanslı bir dönem bunu hep birlikte fırsata dönüştürelim” şeklinde konuştu.
ÇAVUŞOĞLU, ANTALYA İÇİN BİR ŞANS
Türel konuşmasına şöyle sürdürdü: “ Bir kardeşiniz Davos’a Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kabul ediliyor. Bu Menderes Türel’in kendi şahsına değil, makama, sizlere verilmiş bir onur, o kadar önemli ki. Mevlüt Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı Antalya’nın Cumhuriyet tarihi boyunca yakaladığı en önemli avantajdır, fırsattır. Hakettiği için bu göreve getirildi. Benim de en büyük şansım, ne zaman aradıysam han dediğimiz yere hamam yaptıracağım diye canını dişine takıyor. Bir raylı sistem EXPO hattı bu kadar kısa zamanda yapılabilecek hale geliyorsa, bu tüm hükümet üyelerinin desteğiyle oluyor. Biz birbirimizin eteğinden çekiştirmezsek bunu fırsata dönüştürür, Alanya’yı hakettiği projelere hizmetlere kavuştururuz.”
77 BİN 925 METREKARELİK ÇÖP BERTARAF MERKEZİ
Alanya’nın çöp sorununa da değinen Başkan Türel, “İlçede hala çöplerin acaba oraya mı, buraya mı dökülmesi tartışılıyor. Alanya hala bunu tartışıyor olabilir mi. Dünyanın turizm devi Alanya hala çöpünü nereye dökeceğini düşünüyor. Şimdi Türkler’deki katı atık bertaraf tesisi alan tahsissi imzalandı. Masa masa evrak takip ederek alındı. Kaç senedir çözülmeyen mesele bir iki sene içinde en uzun tarihle artık çöpü nereye dökeceğini düşünen bir Alanya kalmayacak. Çöpünden elektrik elde eden ve çöpünü bertaraf eden bir Alanya olacak. Yaklaşık 77 bin 925 metrekarelik bir alana kurulacak ve sadece arada bir atık transfer istasyonuyla Gazipaşa’nın atıklarını da elektriğe dönüştürüp bölgesel bir atık transfer tesisi kurmuş olacağız. Bu gibi konuları sizlerle geçmişteki üzüntülerimizin bugün sevince dönüşmüş haliyle paylaşmış olmak önemli” dedi.
BÖLGE HALİ
Yerel seçimlerden önce Alanya ziyaretinde kendisine iletilen toptancı hal sorunu hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Türel, “ Seçimlerden önce komisyoncu kardeşim yanıma geldi ve ‘Hal sorunu var’ dediler. Seçilirsem çözerim dedim. Bir hafta hukuki süreci bekledik önce Allah sonra millet rızası dedik, haldeki komisyoncu kardeşimizin rızası olmadan toptancı hali yapacaksan niye yapıyoruz. Kullanıcısın rızasını almadan bir iş yapılmaz, geçmişte yapılıyor muydu onları ikna edip rızasını almak gayretinde oluruz ama hukuki süreç tıkanınca yeni bir adım atmamız gerekti. Komisyoncuların istediği şekilde bir avam proje çizildi. Proje çalışması yürütülüyor biz alan tahsisiyle ilgili adımları attık geçmişte tahsis edilen alan yetersizdi, ormanla ilgili bir 90 dönümlük tahsis alınacak yeni bir alan vardı onu da almak üzereyiz. Alanya’daki bütün hal komisyoncusu kardeşlerimizin de kendilerini çizdirdiği hal projesini uygulayacağız. Bu mesele de ortadan kalkacak. Bir bölge hali olacak” ifadelerine yer verdi.
DİM ÇAYI KÖPRÜ PROJESİ
Türel sözlerini şöyle tamamladı: “ 12 köye ulaşım sağmayacak köprü için bölge halkı bizden talepte bulundu, DSİ’nin işi bu, sorduk DSİ bunu yapamayız dediler. İş başa düştü 100 metre uzunluğunda ayakları ise 40 metre yüksekliğinde köprü projesini çalıştık. Çift şeritli gidiş geliş köprü olacak, avam proje çalışmaları, zemin etütleri tamamlandı. Uygulama projeleri hızla yapılıyor hemen takiben ihalesi yapılacak ve 12 köyün ulaşımına artık dünyanın bir tarafından dolaştırıp götürmeyeceğiz.”