Büyükşehir'den Timsah Arena'ya dev bütçe

Büyükşehir'den Timsah Arena'ya dev bütçe

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesi 1 milyar 240 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi.

2015 yılında asfalt ve altyapı yatırımları 75 milyon lira ile birinci sırada yer alırken, 55 milyon lira ile stadyum, 42 milyon lira ile kamulaştırmalar, 60 milyon lira ile tarihi projeler ve kavşaklar, 22 milyon lira ile Terminal Kent Meydanı Raylı sistem, 18,7 milyon lira ile yeni belediye binası ve 18,3 milyon lira ile Mudanya Sahil Projesi bütçeden aslan payını aldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 1,24 milyar lira olan 2014 yılı bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 78'de kalırken, bu yılki bütçe de aynı rakama bağlandı. Bütçenin yüzde 43'ü yatırımlara, yüzde 27'si mal ve hizmet alımlarına, yüzde 14'ü ise personel giderlerine ayrıldı. Bir milyar 80 milyon olarak karara bağlanan gelir bütçesinde en büyük kalemi 858 milyon lira ile genel idareden ayrılan vergi payı oluşturdu. Meclis, büyükşehir belediyesine 2015 yılı için 160 milyon lira daha borçlanma yetkisi verirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borç miktarı 1,4 milyar liraya ulaştı.

Bütçenin görüşüldüğü meclis toplantısına Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç başkanlık etti. Ödünç, şehrin yeniden inşa hareketi kapsamında değişimin gelişerek sürdüğünü belirterek, "Bursa'yı sahip olduğu farklı özellikleri öne çıkarıp şehrimizi bütün güzellikleriyle vitrin kent yapmaya çalışışyoruz. 2015 yılında Bursa'nın ihtiyacı olan projelerin yanında şehrimize değer katacak vizyon projeler hizmete girecek" dedi.

BUSKİ'NİN BÜTÇESİ YÜZDE 56 ARTTIRILDI

Büyükşehir Meclisi'nden önce Buski'nin 2014 bütçesi de 924 milyon lira olarak karara bağlandı. Geçen yıl 590 milyon lira olan bütçe yüzde 56 artış gösterdi. Buski Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı 794 milyon liralık gelir yanında 130 milyon lira kredi kullanacaklarını ifade ederken, "2015 yılında bütçenin yüzde 61'i yatırımlara ayrıldı. 900 kilometre içme suyu yatırımı, 305 kilometre kanalizasyon yatırımı yapacağız. 35 yeni depo inşa edeceğiz. Çevre yatırımları için 121 milyon lira ayırdık. Avrupa ve Alman Bankası ile İlbank'tan 130 milyon lira finansman sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Buski bütçesi görüşülürken, kirlilik önleme payı cezasıyla ilgili yönetmelik değiştirildi. Çevreyi ve dereleri kirleten firmalara ağır cezalar getiren yönetmelik hafifletildi. İsmail Hakkı Çetinavcı, eski yönetmeliğe göre tahakkuk ettirilmemiş 120 milyon liralık ceza olduğunu, kesilen 20 trilyonluk cezanın tahsil edilemediğini, kesilen fakat tahsil edilemeyen cezalardan dolayı 8 milyon lira KDV ödemesi yapıldığını kaydetti. Kesilecek 120 milyon liralık cezanın sadece 110 milyon lirasının bir firmaya ait olduğu, kabul edilen yönetmelik değişikliğiyle bu cezanın yarı yarıya düşeceği öğrenildi.

BURSAHAKİMİYET