Çerkezköy Şoförler Ve Otomobilciler Odası Başkanı Kuş: "araçlarınızı Kışa Hazırlayın"

Çerkezköy Şoförler Ve Otomobilciler Odası Başkanı Kuş: "araçlarınızı Kışa Hazırlayın"

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yaşar Kuş, "Araçlarına kışlık bakımı yaptırmayan sürücüler kısa zamanda bakımlarını yapsın" dedi.
Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yaşar Kuş, sürücülerin araçlarına kışlık bakım yaptırarak kış şartlarına hazır hale getirmesi uyarısında bulundu. Başkan Kuş, sürücülerin araçlarına kışlık bakım yapmalarının hem can hem de mal güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak kış aylarında kendine güvenmeyen sürücülerin yola çıkmamalarını önerdi.
Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Kuş, yaptığı açıklamada kış aylarına yaklaşırken araçların motor aksamı ile yürür aksamının kontrol ettirilerek mutlaka bakımlarının yaptırılması gerektiğini vurguladı. Araçlarda kışlık bakımların çok önemli olduğunu da belirten Başkan Kuş, "Araçlarında kışlık bakım yaptırmayan sürücüler en kısa zamanda gerekli bakımları yaptırmalılar. Araçlarda özellikle motor yağı, fren sistemi, akü, antifriz, lastik, silecek ve yürür aksamını kontrol ettirilmelidir. Arıza olan kısımlar tamir ettirilmeli ya da yenisi ile değiştirilmelidir. Almadığımız bir tedbir büyük sorunlara yol açabilir. Alınacak tedbirler ise çıkacak sorunları önler" dedi.
Kış şartlarında araç kullanmanın kolay olmadığını söyleyen Başkan Yaşar Kuş, "Özellikle yeni araç kullanmayı öğrenen ve şehirler arası yolculuk yapmaya alışık olmayan sürücüler zorunlu olmadıkça hususi araçları ile yola kesinlikle çıkmamalı, toplu taşıma araçlarını kullanmalıdır. Araçlarımız ne kadar donanımlı ve kış şartlarına hazır olursa olsun yapılacak en küçük hata ile büyük sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Hem kendi hem de başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye atmamalıyız. Hiçbir şey insan canından daha önemli değildir. Özellikle şunu da belirtmek istiyorum, kendimize ve aracımıza güvenmiyorsak kesinlikle yola çıkmamalıyız" ifadelerini kaydetti.
Başkan Kuş, ayrıca uzun yola çıkacak sürücülerin yola çıkmadan önce yol ve hava durumu hakkında da bilgi alması gerektiğini belirtti. Kış lastikleri konusunda da alınması gereken tedbirleri sıralayan Kuş, araçların türlerine göre kış lastiklerinin takılmasını kaydetti. Bu konuda Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun odalara genelge gönderdiğini de belirten Kuş, "Federasyonumuzun gönderdiği genelgede şunlara yer veriliyor: ’Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kış lastiği olması zorunludur. Ayrıca, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemle ve varsa bakanlıkça belirlenen artırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır.’ Ayrıca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği kullanma şartı ise 1 Aralık itibariyle uygulanmaya devam edecektir. Şoför esnafımızın idari yaptırımlara maruz kalmaması için konu ile ilgili uyarılarımızı önemle dikkate almalarını gerekmektedir" açıklamasında bulundu.
Başkan Kuş, kış lastiği zorunluluğunun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü genelgesinde 8.11.2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini de sözlerine ekledi.