ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU

Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı çevre birimleri faaliyet raporu açıklandı.
Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat tarafından açıklanan rapora göre 2014 yılı yatırım değerinin yaklaşık 400 bin TL olduğunu belirtti. Akat, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliği kapsamında sanayi yatırımları küçük, orta ve büyük olmak üzere üçe ayrılmakta olup, büyük yatırımlar EK-1 listesinde bulunan yatırımlardır ve bu yatırımların Çevresel Etki Değerlendirmesi Bakanlığımızca yapılır. İlimizde 2014 yılı içerisinde 2 adet yatırım Bakanlığımızca değerlendirilmiş ve ÇED olumlu bulunarak yatırıma izin verilmiştir. Bununla birlikte 21 ili kapsayan 9 milyon TL değerindeki Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) projesi ilimizi de kapsamakta olup ayrıca ÇED süreci onaylanmıştır” dedi.
55 PROJEDEN 2 TANESİNE İÇİN ÇED GEREKLİLİK KARARI VERİLDİ
İl Müdürü Akat, açıklamanın devamında, ’ÇED gerekli değildir’ kararı verilirken de projelerin detaylıca incelenip araştırıldığını belirtilirken şunları ifade etti.
“2014 yılında Ek-2 listesinde olup da İl Müdürlüğü’ne başvuran 55 projeden 2 tanesi için ÇED Gereklidir kararı verilmiş ve ÇED süreci için Bakanlığımıza başvurması istenmiştir. Verilen ÇED Gerekli ya da Gerekli Değildir kararları 2013 yılı için 45 adet iken, 2014 yılında 53 adet olarak gerçekleşmiş olup, ÇED Kapsam dışı projeler ise 2013’te 82 iken 2014’de 130 olmuştur. Sayın Bakanımız İdris Güllüce’nin de açıkladığı gibi; “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildikten sonra, proje sahibi tarafından nihai çevresel etki değerlendirmesi raporu veya proje tanıtım dosyasında taahhüt edilen hususlara uyulup uyulmadığı, ÇED izleme-kontrol ve denetim çalışmaları ile izleniyor. Uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda ise söz konusu taahhütlere uyulması için idari yaptırımlar uygulanıyor.”
YAKLAŞIK 3 BİN KİŞİYE ÇEVRE EĞİTİMİ VERİLDİ
Akat ayrıca, 2013 yılında İl Müdürlüğü olarak 13 eğitim çalışması düzenlenirken, 2014 yılında 7’den 70’e hemen hemen her sektöre, ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik 49 adet eğitim düzenlendiğini ve yaklaşık 3 bin kişiye çevre eğitimi verildiği bildirildi.