CHP'de 'imza' polemeği! Muharrem İnce'den ilk açıklama

CHP'de 'imza' polemeği! Muharrem İnce'den ilk açıklama

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda Muharrem İnce'nin adaylığı için mükerrer imza tartışması yaşanıyor. İnce'nin genel başkan adaylığı için gerekli 126 imzayı aşarak 166 imza ile aday olduğu açıklanmıştı. İnce, adaylık konuşmasını yaptığı sırada 166 delegeden 2'sinin imzasını geri çektiği, 49 imzanın da mükerrer olduğu ortaya çıktı. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Habertürk TV canlı yayınında "Çok delegeden imza isteniyor. 49 delege her iki adaya imza vermiş. Delege bunu bilmeyebilir. Huzura çağrılır ve kararı sorulur. Şu anda 49 delegeye imzası sorulacak. Genel Başkanımız bir tasarrufta bulundu. 'Madem ikimizde de var. Bana verilen kısımları ben çekiyorum. Her ikimize verilen imzayı bana saymayın' diyor" dedi. Habertürk TV'den Çimen Çetin'e konuşan İnce, imza sorununun olmadığını söyledi.

166 imzadan 49'unun mükerrer çıkması durumunda İnce'nin aday olamama ihtimalinden bahsediliyor. Peki mükerrer imza nedir? Yani bazı delegelerin hem Muharrem İnce'nin adaylığı hem de bir başka adayın adaylığı için imza verdiği anlamına geliyor. Bu 49 imzanın geçersiz sayılması durumunda, iki delegenin de imzasını geri çekmesi nedeniyle İnce'nin topladığı imza sayısı 115'e düşebilir ve Muharrem İnce'nin adaylığı geçersiz hale gelebilir.

Peki ne olacak? Böyle bir durumda tüzük gereği divan, mükerrer imza atan delegeleri çağırarak tercihinin hangi aday yönünde olduğunu soracak. Eğer 49 delegenin sadece 11'i bile imzasının Muharrem İnce'nin adaylığına destek olarak kullanılmasını isterse İnce'nin adaylığı netleşecek.

"AŞILMAYACAK SORUN DEĞİL"

CHP'nin önemli isimlerinden Gürsel Tekin, imza sorununun aşılacağını belirterek, "Aşılmayacak şey değil. Çoklu adaylarda zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek imza verilebiliyor. Bu isimlere hangi ismi seçtiği sorulacak. Sayın Genel Başkan'ı da tanıyorum. Büyük ihtimalle sorun çözülecek" dedi.

KILIÇDAROĞLU NE DİYOR?

CHP'nin eski grup başkanvekillerinden Hakkı Süha Okay, Kılıçdaroğlu'nun mükerrer imzaları İnce'nin hanesine yazılmasını önerdiğini aktardı. Okay, bu bilgiyi Kılıçdaroğlu'nun yakın çevresinden aldığını söyledi.

MUHARREM İNCE: SIKINTI YOK

Habertürk TV'den Çimen Çetin'e konuşan İnce, "Aday olarak kürsüye çağrıldım ve konuşmamı yaptım. Oy sıkıntım yok" dedi.

Muharrem İnce daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Orada yeterli sayıda imza vardır. O mükerrer imzalar neden bana yazılıyor, Kemal Bey'e yazılmıyor. Öyl bir şey olmaz. Algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar. Ben kurultayı aldım. Salonu gördüler, benim kurultayı alacağımı görüyorlar.