Çocuklar artık annelerinin soyadını taşıyabilecek

Çocuklar artık annelerinin soyadını taşıyabilecek

İtalya’da uzun süredir süregelen, çocukların doğrudan babalarının değil, annelerinin soyadını da taşımasına ilişkin tartışmaya son nokta konuldu.

Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylama sonucunda, çocukların artık annelerinin soyadını da alabileceği yasa kabul gördü.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin cezalandırması üzerine İtalya parlamentosu, çocukların, annelerinin soyadını da taşıyabilecekleri bir yasayı kabul etti. Buna ilişkin son oylama, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’nda yapılacak olsa da, buradan da yeni yasaya onay çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Senato’daki nihai oylamadan sonra bir yıl içinde yürürlüğe girmesi gereken yasaya göre, evli çiftler çocuklarına, sadece babaları ya da anneleri, bu konuda anlaşma sağlanamazsa alfabetik sıraya göre her ikisinin soyadını verebilecek.

Yasa sadece evli çiftlerin çocuklarını kapsamıyor. Evlilik dışı doğan çocuklar ve evlatlık edinilenler de aynı haklara sahip olabilecek. Ancak evlilik dışı doğan çocuklar, sadece kendilerini resmen tanıyan ebeveyninin soyadını alabilecek.

14 yaşından sonra bir ebeveyni tarafından resmen tanınan evlilik dışı bir çocuk ise, ancak kendi ve o zamana kadar soyadını taşıdığı diğer ebeveyninin rızası olduğu takdirde, kendisini tanıyan anne ya da babasının soyadını alabilecek.

AİHM hükmü mecbur kıldı

AİHM, geçtiğimiz Ocak ayında İtalya’yı bu konuda mahkum etmişti. 1999 yılında, kız çocuklarına annesinin kızlık soyadını vermek isteyen İtalyan çift Alessandra Cusan ve Luigi Fazzo’nun talebini değerlendiren AİHM, bu ülkede doğan çocukların doğrudan babalarının soyadını taşımalarına hükmeden yasanın “ataerkil” ve “ayrımcı” olduğunu belirtmişti.

Ülkedeki iç hukuk yollarını tüketen çiftin başvurusunu değerlendiren mahkeme, İtalya’daki yasanın ülkenin modern anayasasında belirtilen cinsiyet eşitliği ilkesiyle uyumlu olmadığı hükmüne varmıştı.

Mahkeme İtalya’nın, “fazlasıyla katı” bulduğu yasayı değiştirmesine hükmetmişti. Aralarında Fransa’nın da bulunduğu bazı Avrupa’da ülkelerindeki çocuklar, annelerinin veya babaların ya da her ikisinin de soyadını taşıyabiliyor.