Demirel'den başörtüsüne destek

Demirel'den başörtüsüne destek

Demirel başörtüsü izninin, uluslararası büyük organizasyonları kapsamadığını ancak ülke federasyonlarının kendi liglerinde kararı istedikleri gibi uygulayabileceğini ifade etti.Turgay Demirel, Güney Kore'deki Asya Oyunları'nda Katar Basketbol Takımı'nın oyunlardan çekilmesine kadar varan başörtüsü krizi konusunda da görüşlerini Al Jazeere'ye açıkladı.

Katar Kadın Basketbol Milli Takımı, yaşanan başörtüsü krizi sonrası Asya Oyunları'ndan çekildi. FIBA başörtüsüne izin vermemiş miydi?

Son FIBA yönetim kurulu toplantısında bu konu gündeme geldi ve tartışıldı. Özellikle Katar'ın isteğiyle bu konuda diğer uluslararası federasyonların davranışları ve basketbolda da buna izin verilmesi gündemdeydi. Bazı üyeler ben de dahil, başörtüsü yasağının tamamen kaldırılması yönünde desteklerimizi bildirdik. Asya Oyunları'nda yaşanan olay, tamamen bir yanlış anlaşılma.

Evet, iki yıl süreyle başortüsüne izin verildi gerçekten. Ama şöyle bir durum var: Bu izin, büyük organizasyonlarla değil, B kategorisindeki organizasyonlarla başlamak üzere verildi. Ayrıca tüm ülke federasyonlarına da bu konuda inisiyatif verildi.Yani Katar Basketbol Federasyonu, kendi ülkesinde bu konuda istediği gibi kural uygulayabilir iki yıl boyunca. Türkiye Basketbol Federasyonu da başka bir ülkenin federasyonu da bu kararı sadece kendi ülkesinde istediği şekilde uygulayabilir. Bu iki yıl süresince uygulanan kurallar ve bunun etkileri değerlendirilecek ve devamında yeni kararlar alınacak.Yani Asya Oyunları'na bu şekilde katılınamayacağı, zaten o gün yapılan toplantının sonundaki açıklamada belirtilmişti.

Katar bu durumu biliyor muydu yani?

Açıklamada şu belirtildi: Uluslararası anlamda, sadece B kategorisindeki organizasyonlarda buna izin verilecek dendi. Dolayısıyla iki yıl boyunca, ilgili federasyonların ve bu federasyonların ülkelerinde basketbolun gelişmesine ve bu olayın izlenmesini karar verildi. Katar da bu durumu biliyordu elbette ama sanırım bir yanlış anlaşılma oldu.

Başörtüsü izni konusunda, diğer uluslararası spor federasyonlarının çok önce aldığı kararlar var. FIBA'nın bu konuda geç kaldığını düşünüyor musunuz?

Bu konuda müracaat vardı. Bir müddettir bu konu gündemdeydi ancak yeni seçim ve yeni yönetim kurulunun oluşması beklendi. Bu durum yeni yönetim kurulunun ilk toplantısında gündeme geldi ve bu konuda böyle bir başlangıç yapıldı.Tamamen kapatılmamış olması da çok önemli. Ve bu konunun denenecek olması, federasyonların kendilerinin bu konuda serbest bırakılmış olması da çok önemli. Değişik federasyonlar, kendi ülkelerinde liglerinde, bu konuyla ilgili kararlarını istedikleri gibi alabilecekler.

Türkiye'de başörtüsü konusunda federasyona veya size ulaşan bir talep oldu mu? Bu konuda Türkiye Basketbol Federasyonu'nun tavrı ne olacak peki?

FIBA yönetim kurulu toplantısında, başörtüsü konusunda sınırlayıcı olmanın doğru olmadığını ve yasağın tamamen kaldırılması yönündeki desteğimi belirtmiştim. Bu karardan sonra Türkiye Basketbol Federasyonu'na ulaşmış bir talep yok. Ama gelmesi durumunda biz zorluk çıkarmayız.