Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi Devam Ediyor

Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi Devam Ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) arasında imzalanan sözleşme ile yapılan “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi” devam ediyor.
Ege Denizi ve Karadeniz 2014 yaz dönemi izlemeleri tamamlandı. Deniz seferleri R/V TÜBİTAK Marmara araştırma gemisi ile yapıldı. Ege Denizi’nde üç açık deniz istasyonu ile birlikte toplam 61 istasyonda, Karadeniz’de ise 5 açık denizalanı ile birlikte toplam 75 istasyonda izleme çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda Karadeniz izlemeleri 10-25 Temmuz tarihlerinde, Ege Denizi izlemeleri ise 11-21 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirildi.
Marmara Denizi ve Boğazlar’da kirlilik izleme ise, 21 Ağustos 2014 tarihinde TÜBİTAK MAM ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü uzmanları koordinasyonunda Alemdar gemisi ile başladı. Marmara Denizi ve Boğazlar’da kirlilik izleme çalışması kapsamında üç açık deniz istasyonu ile birlikte toplam 58 istasyonda fizikokimyasal izleme, 10 noktada sediman ve 5 noktada biyota numunelerinde kirliliğin geçmiş yıllarla kıyaslanmasını sağlayacak yönelim analizleri, radyoaktivite ve mikroplastik izlemesi ve 55 istasyonda klorofil-a ölçümü, 22 istasyonda fitoplankton ve 20 alanda makrozoobentik çalışmaları yapılacak.
Bakanlık ile TÜBİTAK arasında imzalanan sözleşme 3 yıl boyunca tüm denizlerde meydana gelen kirliliğin takip edilmesini ve değerlendirmelerin deniz ve kıyı yönetim stratejilerine altlık oluşturmasını hedefliyor. Proje çalışmaları kapsamında 2014 yaz mevsimi numune alma, analiz ve değerlendirme faaliyetleri sürüyor. Proje kapsamında Akdeniz kirlilik izleme çalışmaları ise 1 Eylül 2014 tarihinde başlayacak.