Deprem çantası!

Deprem çantası!

Düzce'de saat 04.08'de 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, Gölyakadaki depremde Düzcede 37, İstanbul’da 1, Zonguldakta 6, Sakaryada 1 ve Boluda 1 olmak üzere 46 kişinin yaralandığını ve bir kişinin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce’deki depremde 1i ağır olmak üzere toplam 68 kişinin yaralandığını bildirdi. Deprem sonrası deprem çantası gündeme geldi. Vatandaşlar deprem çantası içeriğini araştırmaya başladı. Peki, deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantası nasıl hazırlanır, nerede durmalı? İşte deprem çantası içinde gereken malzemeler:

Deprem çantası içinde neler bulunmalı?

Deprem çantasında bulunması gereken malzemeler arasında yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) bulunması, kişileri dinç ve ayakta tutmak için gereklidir.

Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Deprem çantasının içerisinde olması gereken belgeler;

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeleri

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Deprem çantası nerede durmalı?

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.

Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.