Dev çekirge istilası

Dev çekirge istilası

Van’ın Bahçesaray ilçesinin Güneyyamaç ve Kaşıkçılar Mahallesi sakinleri binlerce çekirgenin istilasıyla zor günler yaşıyor.

Van’ın Bahçesaray İlçesi’nin Güneyyamaç ve Kaşıkçılar Mahallelerini dev çekirgeler istila etti. Mahalleleri saran, evlerin içini dolduran binlerce çekirge, vatandaşların korkulu rüyası oldu. Ekinlere büyük zarar veren çekirgelerle tarım ilaçlarıyla mücadele etmeye çalışan vatandaşlar devletten yardım bekliyor.

Bahçesaray’a 20 kilometre uzaklıktaki Güneyyamaç ve Kaşıkçılar Mahallesi sakinleri binlerce çekirgenin istilasıyla zor günler yaşıyor. Bir anda nerden geldiği belirlenemeyen dev çekirgeler ekili arazileri, meyve ağaçlarının yaprakları, bağ bahçelerdeki sebzelerin adeta kökünü kuruttu. Hızla ilerleyen binlerce çekirge, mahallelerin içine girerek, adım atacak yer bırakmadı.

Süpürgelerle temizliyorlar

Evlerin duvarlarından, camlarından, kapılarından içeri giren çekirgeleri vatandaşlar süpürgelerle temizlemeye çalışıyor. Çekirgeler karşısında çaresiz kaldıklarını belirten vatandaşlar, "İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvuru yaptık. Bize tarım ilacı verildi. Ancak bu da çok çare olmadı. Çok büyük zararımız var. Devletten yardım bekliyoruz" dedi.

Yumurtalarını bırakmak için geldiler


Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, yoğun bir çekirge sürüsünün iki mahalleyi istila ettiğini belirterek, havadan müdahale yapılamadığı için karadan belirli bölgelere müdahale edilebildiğini söyledi. Çekirgelerin Çatak ilçesi bölgesinden geldiğini ve yapılan müdahalelerin yetersiz kaldığını belirten yetkililer, çekirgelerin yumurtalarını bırakmak için geldikleri yere geri döneceğini söyledi.