Devlet Kandil'e gidiyor

Devlet Kandil'e gidiyor

"Silah ve şiddeti bitirip, söz, düşünce ve siyasetin devreye girmesi" için yürütülen barış sürecinde tarihi bir kavşağa giriliyor. HDP heyetinin hafta sonu İmralı'da yaptığı 4 saatlik görüşmenin ardından güncellenen çözüm takvimi yeniden işlemeye başladı. Heyetin bugün MİT ve hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra takvim netleşecek.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, İmralı'nın HDP heyetine verdiği "Müzakere Süreci Taslağı"nın "Eylem Planı" bölümü hükümetin daha önceki 6 maddelik taslağıyla benzerlik taşıyor. Öcalan, dört bölümden oluşan taslağın içeriği hakkında devlet heyetiyle bilgi verdi. Görüşmede yeni dönem çerçevesi üzerinde uzlaşı sağlandı. Çözüm trafiğinde eve dönüş kapısını açacak hükümetin eylem planı ile uyumlu bir takvimin ortaya çıkması sağlanacak. Öcalan, 4-5 ay sonra demokratik çözüm sağlanabileceğini belirtirken, gözler 21 Mart 2015 nevruzuna kadar atılacak adımlara çevrildi.

DEVLET KANDİL'E GİDİYOR

Hükümet, kamu düzeninin sağlanması kaydıyla sürece yönelik çerçeve yasanın içini dolduran adımlar atmaya devam edecek. İmralı heyeti Hatip Dicle'nin katılımı ile genişlerken, Kandil'le ilk kez açık bir şekilde teknik görüşmeler yapılacak. Bu süreçte örgüt yöneticileri ile görüşecek olan devlet yetkilileri çerçeve yasa kapsamında hukuki, idari veya cezai sorumlulukla karşı karşıya kalmayacak.

PİŞMANLIK İFADESİ YOK

Eve dönüş için "yasal güvence" çağrısına karşılık silahları bırakmayı teşvik eden düzenlemelerle yanıt verilmesi bekleniyor. habur benzeri bir tablonun ortaya çıkmaması için silahı bırakıp teslim olanlar için belli bir süre verilecek. Takvim dilimi içinde silahını bırakıp teslim olanlar hakkında yakalama emrinin kaldırılması öncelikli seçenekler arasında bulunuyor. İlgili yasalarda örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılırken, "pişmanlık" ifadelerinin kullanılmaması üzerinde duruluyor. İzleme ve Koordinasyon Kurulları'nın oluşturulmasına yönelik hazırlıklar yılbaşından önce tamamlanacak. Kurul'un hayata geçmesi ile birlikte ilk adımı, şubat ayında gerçekleşmesi planlanan geri çekilme oluşturuyor. PKK'nın ülke içinde kalan silahlı unsurlarını çekmesine bağlı olarak "silah kullanmaktan vazgeçtiğini" açıklaması ve dönüşlerin sağlanması hedefleniyor. Silahlardan arındırmanın ardından orta vadede PKK'lıların tamamına değil ancak bazı isimlerine siyaset yapma olanağının sağlaması için yasal adımların atılması bekleniyor.

YASAL GÜVENCE

Müzakere süreci taslağında, çoğulcu, demokratik eşit ve yasal güvenceli çözüm vurgusu dikkat çekiyor. Taslakta, demokratik siyasetin doğru tanımlanması, vatandaşlık ve kimlik tanımı, sürecin bölgesel ve ulusal boyutlarının doğru tanımlanması, sürecin sosyoekonomik sistemle ilişkisi ve yeniden tanımlanması, sürecin anayasal ve yasal sonuçları, güvenlik boyutu, sosyal-kültürel etkileri, demokratik kamu düzeni başlıkları da dikkat çekiyor. Ayrıca, Meclis çatısı altında yakın tarihle hakikatler temelinde yüzleşme mekanizmalarının devreye girmesi gerektiği ifade ediliyor.

KANDİL'DE TOPLANTI

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Devlet ve hükümet yetkilileri ile görüşeceğiz. Daha sonra onların uygun gördüğü tarihte Kandil'de heyet olarak toplantı yapacağız. Yetişirse hafta sonu yoksa gelecek hafta İmralı'ya giderek izlenimlerimizi aktaracağız" dedi.

AJAN SIZMALARINA DİKKAT!

İmralı görüşmesinde, 6-7 Ekim olaylarında HÜDA-PAR'a yönelik saldırılar da gündeme geldi. Abdullah Öcalan, demokratik kriterlerin oluşması durumunda diyalog zemini geliştirilebileceğini söyledi. Öcalan, "Buna açık olmalıyız. Demokratik kriter ve başka servislerin sızması ve provokasyonlara karşı duyarlı olunması gerekiyor" dedi. Öcalan HDP'nin seçimlere tek başına girmesini de istedi. Öcalan, bir sonraki ziyarete Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın da gelmesini istedi. Zana, Sırrı Süreyya Önder ile birlikte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bölgedeki diğer siyasi partiler ve Kandil ile teması yürütecek, Öcalan'ın mesajlarının iletilmesi konusunda tüm gruplar arasında çalışmalar yürütecek. Zana'nın iki hafta sonraki İmralı ziyaretine katılması bekleniyor.

Kaynak: Sabah / Hazal Ateş