"devletin Yardım Eli"nden Vatandaşlara Büyük Destek

"devletin Yardım Eli"nden Vatandaşlara Büyük Destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "20 bin proje desteğiyle 71 bin ailenin kendi geçimlerini sağlamalarına katkıda bulunuldu, bu amaçla yaklaşık 425 milyon TL kaynak aktarıldı" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Ankara Atlı Otel’de düzenlenen "Gelir Getirici Projelerin Değerlendirilmesi Araştırması Projesi" kapanış toplantısına katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bakan İslam, projeni Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile yürütüldüğünü belirtti.
Yoksullukla mücadelede politikalarını kısa vadede, "gıda, barınma, sağlık" gibi doğrudan yardımlarıyla yoksulluğun etkilerini azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan İslam, orta ve uzun vadede ise "eğitim yetersizliği" ve "üretim sürecine katılamama" gibi temel yoksulluk nedenlerini ortadan kaldırmak için yoksulluğun bizatihi kendisini azaltmak üzerine kurguladıklarını vurguladı.
Bakan İslam, yürütülen sosyal yardım politikalarında, bir yandan yoksul vatandaşlara yardımlarla ulaşmayı hedeflerken, bir yandan bu vatandaşların sürdürülebilir gelire kavuşmalarını hedef aldıklarını söyledi. Bu çerçevede sosyal yardım-istihdam bağlantısını kurduklarını anlattı.
"1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN İŞKUR’A KAYDININ YAPILMASINA ARACI OLDUK"
Sosyal yardım yararlanıcısı olan çalışabilir durumdaki vatandaşların İŞKUR’a yönlendirilmesini yaparak istihdama kazandırıcı çalışmalardan faydalandırılması ve kendi emekleriyle sürdürülebilir gelire kavuşmalarını sağladıklarını dile getiren İslam, şunları kaydetti: "1 milyondan fazla kişinin İŞKUR’a kaydının yapılmasına, 138 bin kişinin işe yönlendirilmesine, 48 bin kişinin işe yerleştirilmesine, 43 bin kişinin işsizlik sigortasından faydalandırılmasına aracı olduk. Bu vatandaşlara ’işe yönlendirme yardımı’ ve ’işe başlama yardımı’ yaparak istihdama giden yolda her aşamada yardımlarımızla yanlarında yer aldık. Bununla birlikte işine düzenli olarak devam eden kişilerin kömür, eğitim ve gıda yardımlarında öncelikli olarak değerlendirilmesini, Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımlarından faydalanan hanelerin 3 yıl içinde toplam 12 ay Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımlarını almaya devam etmesi şeklinde teşvik paketlerini oluşturduk."
Yürütülen başarılı sosyal yardım politikaları ile 2002 yılında Türkiye’de hanede kişi başına aylık 30 doların altında bir harcamaya sahip yaklaşık 136 bin kişi bulunduğuna dikkat çeken Bakan İslam, "2012 yılında bu sayıyı sıfırlamış bulunuyoruz. Aylık 65 doların altında bir harcamayla yaşayan nüfus 2002 yılında 2,1 milyon kişi iken, 2012 yılında bu sayıyı 46 bin kişiye düşürdük. En ciddi iyileşmeyi ise kişi başına aylık 129 doların altında harcamayla yaşayan nüfustaki azalışta yaşadık. Zira 2002 yılında bu kişilerin sayısı yaklaşık 19 milyon iken, 2012 yılında bu sayıyı 1,7 milyona indirdik" dedi.
"KİŞİLERİN DE İNİSİYATİF ALMASINI İSTİYORUZ"
Bakan İslam, bakanlık olarak, yoksulların güçlendirilmesi hedefine giden yolda yoksul vatandaşların daha mutlu, müreffeh ve onurlu bir yaşam sürmesini vazgeçilmez bir unsur olarak gördüklerini belirtti.
Yoksullukla mücadele politikalarını bu bilinçle kurguladıklarına işaret eden Bakan İslam, şöyle devam etti: "Kişilerin halihazırda yaşadıkları yoksulluk durumundan kurtulmasını önlemenin yanı sıra kişilerin bilgi ve becerileri doğrultusunda yapabilirliklerini geliştirerek, kişileri kendi geçimlerini sağlar hale getirecek şekilde tasarlıyoruz. Uyguladığımız sosyal yardım politikaları ile geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişileri de hedefliyoruz. Bununla birlikte, kişilerin kendilerini yoksulluktan kurtarma konusunda irade ortaya koyması şartını arıyor, kişilerin de inisiyatif almasını istiyoruz. Bakanlık olarak, yoksul vatandaşlarımızın daha iyi yaşama düşlerini başarabilmeleri için gereken beceri geliştirici imkanları sağlamak ve kendi emekleri ile sürdürülebilir insani yaşam standartlarına ulaşmalarını mümkün kılmayı en önemli görevlerimiz arasında sayıyoruz. Bu amaçla, İnsani gelişme stratejimiz çerçevesinde yoksulları güçlendirmeye yönelik olarak tasarladığımız araçlarımızdan biri de gelir getirici proje desteklerimizdir."
"71 BİN AİLEYE KATKIDA BULUNDUK"
Gelir getirici proje destekleriyle ailelerin kendi işlerinde geçimlerini sağlamalarına imkan tanıyıp kısa ve orta vadede vatandaşların toplumda arzu ettiği güçlü statüye ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen Bakan İslam, "Ayrıca proje sürecinin her adımında onlarla birlikte yürüyüp devletin her zaman yanlarında olduğunu gösteriyoruz. Bu çerçevede desteklediğimiz yaklaşık 20 bin proje desteğiyle 71 bin ailenin kendi geçimlerini sağlamalarına katkıda bulunulmuş, bu amaçla yaklaşık 425 milyon TL kaynak aktarılmıştır" dedi.