Dikkat! Yanlış demlenen çay...

Dikkat! Yanlış demlenen çay...

Çay yanlış demlenir ve yüksek ısıya maruz kalırsa sağlığa zarar veriyor.

Bugün Gazetesi'nden Serda Kıvılcım'ın haberine göre, Prof. Be­kir Bü­kün, ça­yın içe­ri­sin­de te­in ve ta­nen­ler içe­ren bir bit­ki ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek, bu te­in ve ta­nen­le­rin bit­ki­le­rin ken­di­le­ri­ni ko­ru­mak ama­cıy­la sal­gı­la­mış ol­duk­la­rı bileşik­ler ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti.

Isı­ya dik­kat

Ça­yın uy­gun bir yön­tem­le pi­şi­ril­me­me­si­nin bu bi­le­şik­le­ri ak­tif­leş­tir­di­ği­ne işa­ret eden Bü­kün, bu du­ru­mun­da kan­se­re va­ra­bi­le­cek za­rar­lar oluş­tu­ra­cak olum­suz du­rum­la­ra yol aç­tı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Bü­kün, bu­nun önü­ne ge­çe­bil­mek için ça­yı dem­ler­ken bu bi­le­şik­le­rin ak­tif ha­le gel­me­si­ni en­gel­le­ye­cek ısı de­re­ce­sin­de tu­tul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­det­ti.

Acı ise iç­me­yin

Ca­fe­ler­de çay içer­ken, yük­sek ısı­ya ma­ruz ka­lıp kal­ma­dı­ğı­nı ta­dın­dan an­la­şı­la­bi­le­ce­ği­ne işa­ret eden Prof. Bü­kün, "Ba­yat ya da ta­nen­le­rin ak­tif ha­le gel­di­ği çay­lar ağız­da acı bir tat bı­ra­kır. Çay içer­ken mut­lak su­ret­le ta­ze dem­len­miş olma­sı­na da dik­kat et­me­li­yiz" de­di.

So­ğuk su ila­ve edin

Ta­nen­le­rin ak­tif ha­le gel­me­me­si için ça­yın mut­lak su­ret­le kay­na­tıl­ma­dan sa­de­ce sı­cak su ile dem­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni an­la­tan Bü­kün, "Çok­ça ya­pı­lan bir yan­lış var. Ge­nel­de üst­te­ki dem­li­ğe ku­ru ça­yı bı­ra­kıp, alt­ta­ki dem­lik­te su­yu kaynatı­yo­ruz. Bu çok yan­lış bir du­rum ve ya­pıl­ma­ma­lı. Eğer ya­pı­la­cak­sa da ku­ru ça­yı bı­rak­tı­ğı­mız dem­li­ğe bi­raz so­ğuk su ila­ve et­me­li­yiz. Da­ha son­ra alt­ta­ki çay­dan­lık­ta­ki su kay­na­yın­ca ça­yın üze­ri­ne ila­ve et­me­li­yiz. Ke­sin­lik­le de ça­yı fo­kur­da­ya­cak de­re­ce­de kay­nat­ma­ma­lı­yız" di­ye ko­nuş­tu.