Dolar, euro ve sterlinde yeni rekor

Dolar, euro ve sterlinde yeni rekor

TL varlıklarda satış baskısı devam ediyor. Döviz cephesinde yeni rekorlar kırılırken, borsada satış baskısı arttı. Dolar/TL 4.0937, euro/TL 5.0615 ve sterlin/TL 5.8011 ile yeni zirve seviyeleri gördü. Dolar/TL saat 14.55 itibariyle 4,0920, euro/TL 5,0615 ve sterlin/TL 5,8011 seviyesinde yer aldı.

Ruble'nin tetiklediği değer kaybı ile TL ayrıca euro ve sepet karşısında da tarihi rekorları yeniledi.Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer sonrası bugün de bir ara kayıpların yüzde 5'e ulaşması piyasalardaki satışı tetikledi.

Ruble dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybederken, ülkenin RTS endeksi yüzde 4'ten fazla düşüşle Ağustos 2017'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ruble, ABD'nin bazı Rus oligarklarına ve varlıklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle dün üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamıştı. Dün Rus şirket hisselerinde de ABD yaptırımlarının ülkenin en büyük şirketlerini hedef alması sonrası sert kayıplar yaşanmıştı.

"Talep yakından izlenecek"

Bir bankanın bono masası işlemcisi, "TL'de satışlar kuvvetli. ABD faizlerine bakınca ocak ayındaki yüzde 2.40'lı seviyelerden bugünlerde yüzde 2.80'e yükselmiş durumda. TL cinsi sabit getirili varlıkların hepsinde sert satışlar görülüyor" dedi ve ekledi:

"Bugün ihalesi gerçekleştirilecek 10 yıllık gösterge tahvilde yüzde 13 üzeri bir fırsat olarak görülebilecek seviyeler ancak işlemlere baktığımızda alım yönlü böyle bir ilginin henüz başladığını göremiyoruz. İhalede talep olacaktır, aksi halde yeni bir satış baskısı yaşanabilir ancak yabancı talebi ne kadar kuvvetli olacak bu önemli ve yakından izlenecektir."

İki yıllık gösterge faiz yüzde 14.39, 10 yıllık gösterge faiz yüzde 13.06 seviyesinde yer alıyor. Dolar/TL'de 4 seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş eğiliminin devam edebileceği, risk iştahında bozulma olduğunda TL gibi iç dinamikleri zayıf olan para birimlerinin daha olumsuz etkilendiği belirtiliyor.