Dr. Kemik: "fiziksel Hareketsizlik, Dünya Genelindeki Ölümlerin Yüzde 6’sından Sorumludur"

Dr. Kemik: "fiziksel Hareketsizlik, Dünya Genelindeki Ölümlerin Yüzde 6’sından Sorumludur"

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl 35 milyon insanın hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Yapılan sağlık araştırmalarında ülkemiz genelinde kadınların yüzde 87’si, erkeklerin ise yüzde 77’si yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmıyor. Özellikle fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sından sorumludur" dedi.
Halk Sağlığı Haftası ile ilgili açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, bu önemli hafta ile toplumu sağlıklı yaşam konusunda harekete geçirerek, sağlıklı yaşam tarzının tüm bireyler tarafından benimsenmesinin amaçlandığını söyledi. Bu sayede olumsuz etkileyen risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanın hayatının kurtulmasının ve büyük acıların önüne geçilmesinin mümkün olabileceğini belirten Kemik, "Dünyada kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl 35 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Oysa bulaşıcı olmayan bu hastalıklar önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80’i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak gereklidir. Yapılan sağlık araştırmalarında ülkemiz genelinde kadınların yüzde 87’sinin, erkeklerin ise yüzde 77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.
"FİZİKSEL HAREKETSİZLİK DÜNYA GENELİNDEKİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 6’SINDAN SORUMLUDUR"
Özellikle fiziksel hareketsizliğin dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sından sorumlu olduğunu vurgulayan Kemik, "Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir. Obezitenin önde gelen nedenlerinden biri de fiziksel hareketsizliktir. Obezite eğilimi özellikle çocuklarımızda alarm verici düzeye gelmiştir. Sağlık Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58,4’ü düzenli olarak egzersiz yapmadığı anlaşılmıştır. Bu yaş grubundaki çocuklarımızda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama sürenin 6 saat olduğu belirlenmiştir. Ülkemizde hızla artan çocuk obezitesinin önüne geçmek amacıyla çocuklarımızın sağlıklı ve düzenli beslenmesi, bilgisayar ve televizyon başında geçen uzun sürelerinin yerini spor ve fiziksel aktivitenin alması konusunda ailelere büyük görev düşmektedir. Ailelerin çocuklara örnek olması amacıyla sağlık için hareket etmede öncü olmalarını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
"HER GÜN EN AZ 30 DAKİKA ORTA ŞİDDETLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YAPILMASINI ÖNERİYORUZ"
Depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılmasını önerdiklerinin altını çizen Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hijyen kurallarına uyulmamasının önlenebilir hastalıklara sebebiyet verdiği bilinmektedir. Toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirilmektedir. Hijyen sözcüğü, sağlıklı ortamın korunması amacıyla her türlü hastalık etmeninin ortamdan uzaklaştırılması olarak tanımlanır. Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir. Çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimiz vasıtasıyla taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, hepatit A, Avian Influenza gibi öldürücü birçok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir. Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir. Sadece 30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile, bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız."