Draghi "Değerli Euro bir risk"

Draghi "Değerli Euro bir risk"

Draghi, euro kurunun ECB politikalarının hedefleri arasında yer almadığını tekrar söylemesine karşılık, euro bölgesinde enflasyonun gelecekteki seyri için yine de önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Draghi, Avrupa Parlamentosu'nun Ekonomi ve Parasal İşler Kurulu'nda dün yaptığı açıklamada, "Elbette 2012 ortasından bu yana meydana gelen değer artışı fiyat istikrarını etkiledi. Mevcut şartlarda değerli kur (ekonomideki) toparlanmanın sürdürülebilirliği üzerinde risk oluşturuyor" dedi.

Değerli euro kurunun ihracatı zorlaştırdığını savunan Fransa hükümeti kurun düşürülmesi için ECB üzerinde baskı yaratıyor.

ECB geçen ay euro bölgesi ekonomisinde canlanmayı hızlandırmak için faiz indiriminin de aralarında bulunduğu bir dizi tedbir almıştı.

Draghi, euro bölgesindeki ılımlı toparlanmanın devam etmesinin beklendiğini, ancak görünüm üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğunu ifade ederek, ihtiyaç olması halinde "(ECB) Yönetim Kurulu fazla uzun sürecek düşük enflasyon riski karşısında alışılagelmedik önlemlerin kullanılması konusunda görüş birliğinde" dedi.

Draghi, varlık alımı için para basılmasını kast ederek, "Nicel gevşeme yetkilerimiz dahilinde" dedi.

Draghi, ECB başkanlığını bırakıp İtalya'ya dönüp dönmeyeceğine dair soruya, "ECB'nin başındayım ve başında kalacağım; bu konuda çıkarı olan bazı odaklardan bunun aksine gelen tüm söylentiler temelsizdir" cevabını verdi.