DTK’DAN KÜRT KURULUŞLARINA ZİYARET

DTK’DAN KÜRT KURULUŞLARINA ZİYARET

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP’li milletvekillerinden oluşan heyet, seçim çalışmalarına başladı. Heyet, Kürt parti ve kurumları ile ittifak kurmak için çalışmalarına başladı.
Ahmet Türk, Osman Baydemir, Kamuran Yüksek, Selma Irmak ve Mülkiye Birtane, DTK binasından çıkarak, Ofis semtinde bulunan Azadi Hareketi binasına kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında heyet, vatandaşlarla selamlaşarak sohbet etti.
Seçim çalışmalarının ilkini Azadi Hareketi’ne gerçekleştiren gurubu kapıda Genel Sekreter Adem Özcaner ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı. Selamlaşmanın ardından ziyaretleri hakkında bilgi veren Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Türkiye’de bir genel seçim sürecine girdiklerini söyledi. Kendilerinin, Kürdistan’da, Kürt yapıları, Kürt Partileri arasında geçmişten beri bir ittifak arayışını sürdürdüklerini belirten Yüksek, demokratik özgür özerk bir Kürdistan geleceği için bütün Kürt yapıların, oluşumların birlikte hareket etmesi gerektiği kanaatinde olduklarını ifade etti. Yüksek, “Esas stratejik yaklaşımımız bu. Önümüzde ilk etapta çok önemli bir genel seçim var. Türkiye’nin kaderini Kürtlerin de kaderini hatta Ortadoğu’nun da geleceğini etkileyecek çok önemli bir genel seçim var. Biz bu genel seçimlerde özellikle demokratik bir muhalefetin birleşmesi gerektiği kanaatindeyiz. Hem Kürtler cephesinde, Kürdistan cephesinde hem Türkiye’deki bütün demokratlar bütün devrimciler bütün demokrasiden yana olan, çözümden yana olan kesimlerin ittifakı gerektiği inancındayız. Bu ittifakla Türkiye’de darbe sonrası hem Kürtleri engellemek, hem de demokratik siyaseti engellemek için getirilen yüzde 10 barajını da aşıp geçmek istiyoruz. Böyle bir eşikteyiz, bunu başarabilecek güçteyiz. Bunun için tabii ki bütün demokratik muhalefetin birliğine ihtiyaç var, ittifakına ihtiyaç var. Özellikle bütün Kürtlerin birliğine ve ihtiyacına ihtiyaç var. Demokratik İslam çevreleri, liberaller, sol sosyalist güçler, Kürdistani güçler bütün bu demokrasi dinamiklerinin ortak hareket etmesi ittifakı sonucunda Türkiye’nin artık kabuğunu kırabileceği Kürtlerin de kendi özgürlüklerini, haklarını elde edebilmeleri için bir başarı yakalayacağına inanıyoruz. Bu çerçevede, Kürdistan’da bulunan bütün yapılarımızla, siyasi yapılar, hareketler, İslami yapılar, İslami oluşumlar, cemaatler, tarikatlar, aileler bütün dinamikleri ziyaret etmek istiyoruz bir araya gelmek, güç birliği ve ittifak gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
“KÜRTLER OLMADAN DEĞİŞİMİN DÖNÜŞÜMÜN OLMAYACAĞINI DÜNYA GÖRDÜ”
Daha sonra konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, bütün Ortadoğu’da, özellikle Kürtlerin yaşadığı alanlarda demokrasi için, özgürlük için büyük bir mücadelenin verildiğini gördüklerini söyledi. Türk, şöyle devam etti:
“Artık dünya da birçok şeyi görmeye başladı. Ortadoğu’da ve bu coğrafyada Kürtsüz bir demokrasinin olmayacağını Kürtler olmadan da değişimin dönüşümün sağlanmayacağını bugün dünya gördü. Bugün tabi bir çalışmamız, Kürt dostlarıyla demokratlarla birlikte bu mücadeleyi güçlü hale getirmek ve Kürtlerle kendi geleceklerini oluşturabilmek için kendi içlerinde bir ittifakı gerçekleştirme gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Önümüzdeki seçimler bunun altyapısını hazırlamaya yönelik önemli bir fırsattır. Biz biliyoruz ki bu fırsatı kalıcı bir hale getirmek için her alanda koşulların bizler için mevcut ve Kürtler bugün buna hazır, biz bugün buna bir başlangıç yapıyoruz. Biliyoruz ki mücadelemiz, silahlı mücadelemiz direnişimiz ne olursa olsun ki Kürtler bunu Kobani’de, Şengal’de, Mahmur’da ispatladı ama siyasi bir ittifak ortak bir akıl ortak bir strateji oluşturmadığımız takdirde yine tehlikelerle karşı karşıya kalacağız. Tehlikelerin bertaraf edilmesi için Kürtlerin birliği, ittifakı bizler açısından ve halkımız açısından çok önemlidir. Biz bunun zeminini oluşturmak için bugün birlikteyiz, bir aradayız, tabii ki demokratik temeller ve esaslar üzerine bu çalışmalarımızı yürüteceğiz. Toplumumuzun değeri olan her kesimi her siyaseti her cemaati, bütün sivil toplum örgütlerimizin de temsiliyetini sağlayacak bir çalışma içinde olacağız.
Bugüne kadar bizlere birçok eleştiriler geldi. HDP, DBP işte bizim siyaset yapmamızın kapısını kapattılar, bize bu fırsatı tanımadılar diyenlere diyoruz ki, buyrun gelin, gerçekten temsiliyeti esas alan Kürtlerin geleceği için bir şeyler yapmak isteyenler bugün birlikte halkımız için geleceğimiz için onurlu bir ittifakı gerçekleştirelim. Bizim amacımız bu, burada da başarılı olacağımıza inanıyoruz.”
Ziyarette, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak ve HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de Kürtçe konuşma yaptı.
Azadi Hareketi Genel Sekreteri Adem Özcaner de, Kürtçe yaptığı konuşmada, ziyaretten dolayı heyete teşekkür etti.
Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
Heyet bugün KADEP ve DDKD’yi ziyaret edecek.